India gaat – waarschijnlijk deze maand nog – voor het eerst naar Mars

orbiter

India stuurt mogelijk nog deze maand een ruimtesonde naar Mars. Als alles volgens plan verloopt, gaat de sonde in een baan om de rode planeet cirkelen en onderzoek doen naar onder meer het Marsoppervlak en de atmosfeer van de planeet.

Op het moment wordt de Marssonde aan een laatste grondige check onderworpen. Het is de bedoeling dat de sonde ergens tussen 28 oktober en 19 november gelanceerd wordt. Vervolgens doet de orbiter er zo’n 300 dagen over om bij Mars te arriveren. Eenmaal daar aangekomen, moet de sonde zich in een baan om Mars manoeuvreren en de rode planeet gaan bestuderen.

Afbeelding: ISRO.
Afbeelding: ISRO.
De sonde is daartoe uitgerust met verschillende instrumenten. Bijvoorbeeld de MSM (Methane Sensor for Mars) die moet gaan meten hoeveel methaan er in de atmosfeer van de rode planeet zit. Ook bevindt zich aan boord van de orbiter een camera die niet alleen foto’s van Mars, maar ook van Mars’ manen Phobos en Deimos moet gaan maken.

Het is voor het eerst dat India een missie naar Mars onderneemt. Het land kan rekenen op de hulp van NASA. Zo maakt India voor het communiceren met en navigeren van de sonde gebruik van NASA’s Deep Space Network. NASA heeft laten weten dat de shutdown geen effect heeft op de eerste Marsmissie van India en dat deze als het aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ligt gewoon op het geplande moment het luchtruim kiest. Ook als de shutdown tegen het einde van deze maand nog gaande is.

Bronmateriaal

"Payloads" - ISRO.org
"NASA Reaffirms Support for Mars Orbiter Mission" - ISRO.org
"ISRO" - ISRO.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van ISRO.org.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd