Inca’s offerden kinderen uit het hele rijk

Wetenschappers hebben de lichamen van zeven Inca-kinderen bestudeerd. De kinderen lagen begraven in een 500 tot 600 jaar oud gebouw. Ze stierven tegelijkertijd en zijn waarschijnlijk tijdens een ceremonie ter ere van de goden gedood. Zeker twee kinderen komen uit verre hoeken van het Inca-rijk en bevestigen daarmee de Spaanse verhalen.

We weten heel weinig over de Inca’s en hun offers. Het archeologisch bewijs dat we hebben, bestaat uit de vondsten van kinderlichaampjes op de toppen van de Andes. De lichamen zijn door de kou gemummificeerd en goed bewaard gebleven. In de graven liggen vaak beeldjes en andere waardevolle objecten.

Hetzelfde
Deze vondst is anders, want de kinderen lagen niet in de bergen, maar in een vallei begraven. Het idee blijkt verrassend genoeg hetzelfde: ook hier troffen de onderzoekers rondom de kinderen beeldjes, aardewerk en zelfs kleding aan.

Perfect
Wat we weten van de offermethodes van de Inca’s is afkomstig van de Spanjaarden. Zij liepen de Inca’s tijdens hun veroveringen tegen het lijf en beschrijven onder meer de offers die het volk bracht. Volgens de Spanjaarden werden kinderen door het hele Inca-rijk bestudeerd en indien geschikt, geselecteerd. Alleen de kinderen die er fysiek gezien perfect aan toe waren, waren goed genoeg voor de goden. De kinderen die uitgekozen werden, brachten de Inca’s naar de hoofdstad Cuzco om ze daarna op (soms verre) altaren te offeren.

Bolivia
Uit een chemische analyse van de gevonden botten blijkt dat in ieder geval een deel van dit verhaal waar is. Zeker twee van de kinderen kwamen uit verre delen van het Inca-rijk. Het ene kindje komt uit het zuiden van Peru. Het andere kind groeide op in het noordwesten van Bolivia.

De kinderen waren tussen de drie en twaalf jaar oud toen ze overleden. Het is onduidelijk of het jongens of meisjes zijn. Ook is onbekend hoe de kinderen uiteindelijk stierven. Volgens de Spanjaarden werden kinderen die als offer dienden, gewurgd. Maar daar is geen bewijs voor gevonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd