In trance: aangeleerd gedrag of abnormale hersenen?

Santería is een bijzondere religie, die in Cuba en Puerto Rico wordt gepraktiseerd. Tijdens ceremonies kunnen deelnemers door muziek en dans in trance geraken. Aanhangers denken dat hun lichaam wordt overgenomen door een Orisha, oftewel een bovennatuurlijk wezen. Maar hoe echt is deze trance? En waarom bereikt niet iedereen een staat van hypnose?

Sociale wetenschappers denken dat trances biologisch zijn, maar ook veroorzaakt kunnen worden door aangeleerd gedrag. Volgens Dr. Peter Naish van de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk zijn vooral mensen met asymmetrische hersenen in staat om in trance te geraken.

Asymmetrie
Hersenen die voor de hypnose sneller informatie verwerken in het linkerdeel van de hersenen, verwerken tijdens de hypnose of trance sneller informatie in het rechterdeel van het brein. Naish: “Niemand weet of deze mensen geboren worden met zo’n brein of dat het komt door ervaringen. Eén ding is zeker: gehypnotiseerde hersenen zijn anders dan normale, symmetrische hersenen.”

Verwachtingen
Wat mensen in trance doen hangt grotendeels af van de verwachtingen. “Als mensen denken een spirituele wereld te bezoeken, dan brengen ze een bezoekje aan die spirituele wereld.”

Beschermende kring
De Santería bouwen een beschermend kringetje om zich heen. Toch wordt iemand die niet in hypnose of trance kan geraken niet verstoten. Zo iemand wordt soms aangesteld als babalowo, een soort spirituele leider die de woorden van gehypnotiseerde mensen interpreteert.

Overgave
In trance geraken is nog steeds erg belangrijk voor de Santería. Dit komt omdat er een stukje overgave bij komt kijken, wat in veel religiën naar voren komt. “Als je het niet toelaat, dan gebeurt er niets”, zegt Santería-kenner Renee Chavez. “Door in trance te geraken laat je jezelf toe om je te verlichten door muziek en dans.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd