In rood geklede serveerster krijgt meer fooi

Serveersters die wel een extra zakcentje kunnen gebruiken, doen er goed aan om de volgende keer rode kledingstukken uit hun kast te trekken. Die kleding levert ze namelijk meer fooi op, zo blijkt uit onderzoek.

Het is niet voor het eerst dat rode kleding aan onderzoek wordt onderworpen. Uit eerdere studies bleek al dat vrouwen die in rood gekleed gaan door mannen als aantrekkelijker worden beschouwd. Ook zijn mannen sterker geneigd om meer geld aan hun date te spenderen wanneer die date in het rood gekleed gaat.

Experiment
Wetenschappers vroegen zich af of serveersters die in rood gekleed gaan ook op meer fooien mogen rekenen. En dus zochten ze het uit. Ze lieten 722 mensen (418 mannen, 304 vrouwen) plaatsnemen in vijf verschillende restaurants. Deze mensen aten daar alleen, dus zonder gezelschap. Elf serveersters die altijd al in die restaurants werkten en tussen de 19 en 26 jaar oud waren, kregen de opdracht om de mensen te bedienen. De serveersters droegen lichte sneakers, een lichte spijkerbroek en een t-shirt zonder opdruk. De serveersters kregen ‘s ochtends een sms’je waarin stond wat voor kleur shirt ze die dag moesten dragen. De serveersters wisten niet wat de wetenschappers onderzochten. De serveersters kregen de opdracht om zich net zo te gedragen als anders en wanneer ze de tafel van een klant afruimden, dienden ze te noteren of er een fooi was neergelegd en zoja, hoeveel de fooi bedroeg. Het onderzoek duurde zes weken en vond plaats in Frankrijk. Het is daar niet gebruikelijk om een fooi te geven: deze zit al bij de prijs inbegrepen. Dus als mensen een fooi geven, is dat al van grote betekenis voor dit onderzoek.

Meer fooi
Uit het onderzoek blijkt dat serveersters die in het rood gekleed gaan veel meer fooi ontvangen van hun mannelijke klanten. Gemiddeld kregen de in rood geklede dames 14,6 tot 26,1 procent meer fooi. Vrouwen zijn niet gevoelig voor de kleur van het shirt van de bediening. De onderzoekers denken het feit dat mannen royaler zijn met hun fooi wel te kunnen verklaren. Ze wijzen op eerder onderzoek waaruit bleek dat vrouwen die in het rood gekleed gaan als aantrekkelijker worden gezien. “De grotere aantrekkelijkheid van onze serveersters kan verklaren waarom de mannelijke klanten meer fooi gaven, namelijk omdat ze – onbewust – door de serveerster wilden worden opgemerkt,” schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Hospitality and Tourism Research.

Serveersters kunnen met dit onderzoek – uitgevoerd in opdracht van de International Council on Hotel, Restaurant and Institutional Education – hun voordeel doen. “Onze resultaten zijn heel praktisch voor serveersters die hun inkomsten willen verhogen door meer fooien te ontvangen. De kleur van kleding is een gemakkelijke en goedkope manier om dat te bewerkstelligen. Aangezien de rode kleur geen negatief effect heeft op vrouwelijke klanten, kan het in het belang van de serveerster zijn om rode kleding te dragen.”

Bronmateriaal

"Clothing Color and Tipping: Gentlemen Patrons Give More Tips to Waitresses With Red Clothes" - Sagepub.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Christopher Fritz (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd