In rijke landen is kanker nu doodsoorzaak nummer één

Hiermee verstoot kanker hart- en vaatziekten, die nog wel wereldwijd als belangrijkste doodsoorzaak worden aangemerkt.

Kanker is nu de belangrijkste doodsoorzaak in rijke landen. Tot die conclusie komt een grootschalig internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet. Op dit moment overlijden er wereldwijd gezien nog steeds de meeste mensen aan hart- en vaatziekten. Maar volgens de onderzoekers zal het niet lang meer duren voordat kanker dit stokje overneemt.

Onderzoek
Volgens de studie overlijden er op dit moment in hoge inkomenslanden twee keer zoveel mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. De onderzoekers baseren hun conclusies op een grootschalig onderzoek waaraan 162.500 volwassenen tussen de 30 en 70 jaar en afkomstig uit 21 landen deelnamen. De proefpersonen werden voor bijna een decennium gevolgd. Aan het onderzoek deden onder meer mensen uit landen met een hoog inkomen mee – zoals Canada, Saoedi-Arabië, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten – landen met een middeninkomen – zoals Argentinië, Brazilië, China, Zuid-Afrika – en landen met een laag inkomen – zoals Bangladesh, India, Pakistan, Tanzania.

Vergelijking
Hoewel kanker nu is uitgegroeid tot de belangrijkste doodsoorzaak in rijke landen, vonden de onderzoekers aanzienlijk hogere percentages hart- en vaatziekten in landen met lage- en middeninkomens. En dat is best opvallend, aangezien de risicofactoren in deze landen een stuk lager liggen dan in rijke landen. Volgens de onderzoekers is er een aanwijsbare verklaring. “Hart- en vaatziekten nemen in veel landen af vanwege goede voorzorgsmaatregelen en behandelingen,” zegt hoofdonderzoek Salim Yusuf. “De hogere sterfte in armere landen is waarschijnlijk te wijten aan een lagere kwaliteit en mindere beschikbaarheid van gezondheidszorg.” Ook wereldwijd gezien overlijden nog steeds de meeste volwassenen van middelbare leeftijd aan hart- en vaatziekten. Naar schatting overleden er in 2017 wereldwijd zo’n 55 miljoen mensen. 17,7 miljoen daarvan leden aan hart- en vaatziekten.

De meeste mensen overlijden op dit moment aan hart- en vaatziekten. Maar mogelijk zal kanker in slechts enkele decennia wereldwijd gezien de belangrijkste doodsoorzaak worden. Afbeelding: The Lancet

Overgang
De onderzoekers denken dat in de komende decennia kanker ook wereldwijd gezien doodsoorzaak nummer één zal worden. “Het feit dat mensen in rijke landen nu twee keer zo vaak sterven aan kanker dan aan hart- en vaatziekten duidt op een overgang,” zegt Yusuf. Volgens het rapport was kanker in 2017 wereldwijd de op één na meest voorkomende doodsoorzaak, goed voor 26 procent van alle sterfgevallen. Verwacht wordt dat het aantal mensen dat aan hart- en vaatziekten overlijdt wereldwijd verder zal kelderen. Daardoor zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst de meeste mensen aan kanker overlijden.

Op dit moment vindt er veel kankeronderzoek plaats om ervoor te zorgen dat deze nare ziekte een halt toegeroepen wordt. En dat werpt zijn vruchten af. Vorig jaar kwamen onderzoekers bijvoorbeeld met een bijzondere primeur. Zo ontwikkelden ze een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporen en zo heel veel levens kan redden.

Bronmateriaal

"Cancer now the leading cause of death in high-income countries" - The Lancet (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel: PDPics / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd