Honing is eigenlijk best een bijzonder alternatief voor suiker. De smaak varieert op basis van de bloemen die de bijen hebben bezocht. Daarmee proef je als het ware de plek waar de honing vandaan komt. Maar dat is niet alleen maar positief.
Volgens een nieuwe studie van de Amerikaanse Tulane University biedt honing namelijk ook inzicht in de lokale vervuiling. De onderzoekers analyseerden 260 honingmonsters uit 48 staten in de VS op sporen van zes giftige metalen: arseen, lood, cadmium, nikkel, chroom en kobalt. Er was op zich goed nieuws: geen enkel honingmonster bevatte gevaarlijke niveaus van giftige metalen, uitgaande van een dagelijkse portie van één eetlepel, en de concentraties in de Verenigde Staten lagen lager dan het wereldwijde gemiddelde.
Grote regionale verschillen
Maar de onderzoekers ontdekten grote regionale verschillen: de hoogste arseenniveaus werden gevonden in honing uit staten in het noordwesten van de VS (Oregon, Idaho, Washington en Nevada), het zuidoosten had de hoogste kobaltwaarden, waaronder Louisiana en Mississippi, en twee van de drie hoogste loodconcentraties werden gevonden in North en South Carolina.
Dubbelrol van honing
De studie benadrukt de dubbelrol van honing: het is een voedselbron, maar ook een middel om milieuproblemen te monitoren. “Bijen fungeren als een soort samples. Tijdens het foerageren halen ze smerige stoffen uit de lucht, het water en de planten. Deze verontreiniging komt terecht in honing en biedt ons een momentopname van de milieuvervuiling in een gebied”, vertelt hoofdauteur Tewodros Godebo van Tulane University.
Oorzaken vervuiling
De onderzoekers konden slechts speculeren over de oorzaken van de vervuiling. De hoge arseenniveaus in honing uit Washington, Oregon en Idaho kunnen wijzen op vervuiling door gebruik van landbouwpesticiden of industriële bronnen. De grotere aanwezigheid van lood in honing uit North en South Carolina kan voortkomen uit mijnbouw, grond die besmet is met sporen van lood uit oude benzine en verf, of verbranding van loodhoudende vliegtuigbrandstof.
Leren van bijen
Godebo hoopt dat deze bevindingen verder onderzoek naar de bronnen van giftige metaalvervuiling stimuleren en voegt eraan toe: “Het milieu kan meer van deze metalen bevatten dan wat er in de honing van bijen terechtkomt. Maar wat we hebben ontdekt, is dat honing een goede indicator kan zijn om regionale vervuilingspatronen bloot te leggen.”
Tot slot zegt hij: “Er is nog veel dat we van bijen kunnen leren over welke vervuilende stoffen er in het milieu aanwezig zijn en hoe die samenhangen met de gezondheid van de bevolking in die regio’s.”