In één jaar zeker 750 orang-oetans gedood

Tussen april 2007 en april 2008 hebben Indonesiërs maar liefst tussen de 750 en 1800 Borneose orang-oetans gedood. Verontrustende cijfers.

Wetenschappers baseren hun schattingen op vraaggesprekken met 6983 Indonesiërs in 687 dorpen. De onderzoekers vroegen de dorpelingen naar de jacht op wilde dieren, waaronder orang-oetans, zo is in het blad PLoS ONE te lezen.

Mild
In één jaar bleken zeker 750 orang-oetans te zijn gedood. Dat zijn heftige cijfers, maar de onderzoekers vermoeden dat dat nog een ‘mild’ jaar was. In de jaren ervoor zouden tussen de 1950 en 3100 orang-oetans het loodje hebben gelegd.

WIST U DAT?

…orang-oetans heel goed kunnen vissen?

Vlees
De dorpelingen doden de apen met name voor het vlees. Tien procent van de dieren zou gedood zijn, omdat de orang-oetans een deel van de oogst probeerden te stelen. Vijftien procent werd gedood omdat de orang-oetans de dorpelingen voor de voeten liepen.

De Borneose orang-oetan heeft het al moeilijk: er leven er naar schatting nog maar 69.000 in het wild. De jacht op het dier is verboden en 73 procent van de ondervraagde dorpelingen gaf aan dat te weten. Toch blijven ze erop jagen. Onder meer omdat de overheid stropers toch niet of nauwelijks straft.

Bronmateriaal

"Humans killing at least 750 Bornean orang-utans a year" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Josh More (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd