In deze kleurrijke Kreeftnevel worden gigantische sterren geboren

Zie je een kreeft, een duif, een doodshoofd of iets anders? Hoe dan ook: de Kreeftnevel spreekt tot de verbeelding.

De Kreeftnevel – of NGC 6357 – is één van de bekendste stervormingsgebieden in onze Melkweg. Hier worden veel sterren geboren. De nevel ligt 5.500 lichtjaar van de aarde en heeft een doorsnede van 400 lichtjaar. Het gebied bevat verschillende sterrenclusters, waarvan Pismis 24 de bekendste is. Pismis 24 huisvest verschillende massieve sterren, waaronder Pismis 24-1. Dit is een systeem bestaande uit drie massieve sterren. Samen wegen deze drie sterren meer dan 200 zonnen bij elkaar. Ten oosten van Pismis 24 ligt het jonge cluster G353.2+0.7 met ongeveer 800 sterren. Ook het andere jonge cluster G353.1+0.6 heeft circa 800 sterren.

De ruimtefoto van de week is een composietfoto. Dit betekent dat dit beeld uit meerdere foto’s bestaat en die zijn – in dit geval – gemaakt door verschillende (ruimte)telescopen, namelijk NASA’s Chandra-röntgenobservatorium (paars), de ROSAT-telescoop (paars), de Spitzer-infraroodtelescoop (oranje) en de United Kingdom Infrared Telescope (blauw). De röntgengegevens van Chandra en ROSAT onthullen honderden lichtpuntjes. Dit zijn jonge sterren in de nevel. Als we met onze eigen ogen naar de nevel kijken, zien we deze sterren niet, omdat ze verborgen zijn in de nevel. Chandra en ROSAT kunnen door de nevel kijken en zien deze lichtpuntjes dus wel. Ook kunnen we dankzij deze telescopen de röntgenstraling zien die de hete, massieve sterren afgeven.

In 2020 maakte de Hubble-telescoop een prachtige detailfoto van Pismis 24. In het centrum van deze ‘gotische kathedraal’ zie je sterren uit hun cocon van gas en stof breken.

De Kreeftnevel wordt vaak samen op de gevoelige plaat gezet met de Kattenklauwnevel (NGC 6334). Deze emissienevel in het sterrenbeeld Schorpioen werd – net als de Kreeftnevel – op 7 juni 1837 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Hieronder zie je de foto die ESO’s Very Large Telescope in 2017 van het duo maakte. Linksonder bevindt zich de Kreeftnevel, terwijl rechtsboven de Kattenklauwnevel pronkt. Ga naar deze website en je kunt bijna oneindig inzoomen op de foto, die een formaat heeft van 49.511 bij 39.136 pixels (!!).

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd