In aanmerking komen voor een enkeltje Mars? Aan deze eisen moet u voldoen!

mars one

Mars One heeft bekend gemaakt aan welke eisen mensen moeten voldoen willen ze in aanmerking komen om als astronaut mee te werken aan de totstandkoming van een nederzetting op Mars. En het lijstje eisen liegt er niet om: wie naar de rode planeet wil, moet van goede huize komen.

“De dagen waarin moed en het aantal vlieguren in een supersonische jet de belangrijkste criteria waren, zijn voorbij,” merkt Norbert Kraft, werkzaam bij Mars One terecht op. “Nu maken we ons meer zorgen over hoe goed een astronaut in staat is om tijdens de lange reis die voor hem ligt en alle uitdagingen die daarna nog komen met anderen samen te werken en te leven. Psychologische stabiliteit, de vaardigheid om op je best te zijn wanneer de omstandigheden het slechtst zijn, dat is waar Mars One naar op zoek is.”

De eisen
Wie in aanmerking wil komen voor een reis naar Mars moet zeker achttien jaar oud zijn, in staat zijn om gezonde relaties op te bouwen en te onderhouden, anderen kunnen vertrouwen, nieuwsgierig en creatief zijn. Ook is het zeer belangrijk dat u kunt reflecteren op uw eigen gedrag, een zogenoemde ‘Can do!’-houding heeft, flexibel bent, uw grenzen kent en weet wanneer het geoorloofd is deze te overschrijden. Specifieke vaardigheden kunnen handig zijn, maar Mars One is niet direct op zoek naar doktoren, piloten of geologen. Veel belangrijker is de manier waarop u in het leven staat. De rest kan u tijdens de acht jaar durende training worden aangeleerd.

Alle eisen

Nieuwsgierig naar alle eisen? Mars One zet ze hier voor u op een rijtje. Aanmelden als astronaut kan nu nog niet, maar als u uzelf op deze MarsOne-nieuwsbrief abonneert, krijgt u bericht zodra u uzelf voor de eerste selectieronde kunt aanmelden. Meer weten over wat Mars One nu precies van plan is en hoe haalbaar die plannen zijn? Lees dan ook eens het interview dat Bas Lansdorp, oprichter van Mars One aan Scientias.nl gaf.

Heftige reis
Dat de nadruk in het eisenprogramma van MarsOne zo sterk op de persoonlijkheid, psychische en emotionele stabiliteit ligt, is logisch. De reis naar Mars vergt nogal wat van een mens. Zo zit u al snel 250 dagen in een ruimtesonde om op Mars te komen. De rit is extra heftig als u bedenkt dat Mars One u slechts een enkeltje in handen drukt. Mars One stuurt astronauten namelijk niet voor een tijdje, maar voorgoed naar Mars. De astronauten gaan daar tot hun dood aan het werk.

Tijdsschema
Nog in de eerste helft van 2013 gaat Mars One astronauten selecteren. Zij worden vervolgens langdurig getraind en voorbereid op de missie. Tussen 2016 en 2021 worden tijdens acht missies robots naar Mars gestuurd. Deze robots starten met de aanleg van de nederzetting. Tegen 2023 gaan de eerste astronauten naar Mars om de nederzetting te gaan bemannen. Het is de bedoeling dat de verrichtingen van deze astronauten op de voet gevolgd worden en resulteren in een soort reallifesoap.

Wie wel trek heeft in een enkeltje Mars krijgt overigens met flinke concurrentie te maken. “Al lang voor het selectieprogramma van start ging, ontvingen we meer dan duizend emails van mensen die graag naar Mars willen,” vertelt Suzanne Flinkenflögel. Of al deze mensen ook aan de gestelde eisen voldoen, is twijfelachtig, maar het laat wel zien dat er genoeg mensen zijn die een enkele reis naar Mars wel zien zitten.

Bronmateriaal

"Mars One Issues Requirements For 2013 Astronaut Selection" - Mars-One.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mars One.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd