In 2492 staan alle planeten bijna op één rij; dat ziet er zo uit!

  2492

  Op 6 mei 2492 maken aardbewoners een unieke gebeurtenis mee. Alle planeten staan dan bijna op één rij. Ontwerper Jeroen Gommers heeft een interactieve infographic gemaakt, waardoor we nu al kunnen aanschouwen hoe dit eruit gaat zien.

  De infographic is uniek. Zo is de positie van onze planeet te zien ten opzichte van de andere planeten. Daarnaast is het een soort kalender, waarbij een compleet rondje om de zon één jaar is.

  “In een versimpelde grafische weergave worden gebruikers aangemoedigd om welke planeet dan ook vast te pakken, deze zelf om de zon heen te slepen en zodoende te ervaren hoe snel de andere planeten meedraaien”, vertelt Gommers aan Scientias.nl. Wil je zelf met planeten spelen? Klik hier om de infographic te openen.

  Op de website van Goomers staan meer infographics.
  Op de website van Gommers staan meer infographics.

  De Nederlandse ontwerper heeft meer visuele infographics staan op zijn eigen website, zoals een spelletje met elementen en de evolutie van de menselijke kijk op de positie van de aarde in het heelal. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door ons zonnestelsel en heb inmiddels een redelijk idee over hoe het geheel samenhangt”, vervolgt hij. “Ik merk echter in mijn omgeving dat het voor veel mensen moeilijk is om er een goede voorstelling van te maken. Naar mijn mening zijn veel visualisaties vaak wat ingewikkeld. Ik heb daarom geprobeerd het makkelijk te houden, zowel in vormgeving als in gebruik, zodat je er op een hele simpele manier mee kan spelen.”

  Uitdagingen
  Tijdens de realisatie kreeg hij wel te maken met enkele grote uitdagingen. “Het zonnestelsel is nou eenmaal een complex geheel en dus zul je hier en daar wat afwegingen moeten maken om bepaalde aspecten wel of niet te laten zien. Zo zijn in deze visualisatie de banen van de planeten rond in plaats van elliptisch en zijn de planeten niet op schaal. Ik vind het belangrijker om mensen te enthousiasmeren en te laten onderzoeken dan ze te ontmoedigen met te veel moeilijkheden. Als het enthousiasme er dan eenmaal is, zullen mensen eerder zelf op verder onderzoek uitgaan. Uiteraard moet het geheel wel betrouwbaar blijven, dus dat zijn soms lastige afwegingen.”

  Bijzondere jaartallen
  Je kunt in de infographic ook vooruit spoelen, bijvoorbeeld naar interessante jaren als 2040 en 2492. In 2040 delen vijf planeten hetzelfde stukje hemel. In het jaar 2492 bevinden de planeten zich bijna op één lijn. “Ik ben op internet gaan zoeken naar gebeurtenissen die interessant zijn en daar kwamen deze twee als eerste uit. Erg leuk om te ontdekken dat het klopte met de visualisatie.”

  iPad-app?
  Eigenlijk leent deze visualisatie zich uitstekend voor een iPad-app. Toch heeft Gommers hier geen concrete plannen voor. “Ik merk wel dat mensen over het algemeen enthousiast reageren en het zou leuk zijn om dat met meer mensen te delen. Een app is dus zeker een mogelijkheid!”

  Bronmateriaal

  Interview met Jeroen Gommers

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd