In 2030 naar Mars met deze raket

Als het aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ligt, gaan astronauten in 2025 met het Space Launch System (SLS) naar een asteroïde. In 2030 reizen de eerste astronauten naar de planeet Mars.

NASA kondigde het Space Launch System vanmiddag aan. Het ruimtevaartuig wordt aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De raket heeft wel iets weg van de spaceshuttle. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de solid rocket boosters aan beide kanten van de raket, een technologie die geleend is van de spaceshuttle. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het goedkoper om shuttletechnologie te gebruiken. Daarnaast biedt deze technologie iets meer flexibileit voor geplande upgrades.

De nieuwe raket kan een gewicht van zeventig tot honderd ton tillen zonder neer te storten. In een later stadium wordt dit verhoogd naar 130 ton, bijvoorbeeld wanneer NASA van plan is om een bemande reis naar Mars te organiseren. Het Space Launch System heeft ongeveer drie keer zoveel draagvermogen als de spaceshuttle. Daarnaast is het SLS krachtiger dan de Saturn V, de krachtige Apolloraket waarmee Neil Armstrong en tientallen andere Amerikanen naar de maan vlogen.

Grote dromen
“Het volgende hoofdstuk in het boek van de Amerikaanse ruimtevaart wordt vandaag geschreven”, zegt NASA-baas Charles Bolden. “President Obama daagde ons uit om groot te dromen en dat is precies wat we hebben gedaan.”

Achttien miljard dollar
Tot 2017 steekt de VS achttien miljard dollar in dit project, waaronder tien miljard dollar voor de ontwikkeling van de raket en zes miljard dollar voor de ontwikkeling van de Orion-capsule. De laatste twee miljard dollar zal besteed worden aan de modernisering van het Kennedy Space Center. De ruimtevaartbasis heeft een flinke upgrade nodig, anders kunnen er geen Space Launch Systems gelanceerd worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd