Impact van pesten op het werk veel erger dan gedacht: jij én je partner slapen slechter

Ruim een kwart van de Nederlanders wordt gepest op het werk. En dat blijft niet zonder gevolgen. Je slaapt niet alleen zelf een stuk slechter, ook je partner heeft vaker plafonddienst.

Volgens eigen onderzoek van vakbond CNV heeft ruim een kwart van de werkenden te maken met treiteren, roddelen of pesten op het werk. 16 procent van de ondervraagden geeft aan zelfs te worden gepest door hun leidinggevenden. Mensen die op hun werk worden gepest, slapen slechter. Ze vallen moeilijker in slaap, worden ’s nachts vaker wakker en voelen zich de volgende dag minder uitgerust. En het wordt nog erger: ze zijn niet de enigen die naar het plafond staren en aan het woelen zijn tot in de kleine uurtjes. Uit een nieuwe Brits-Spaanse studie blijkt dat deze slapeloosheid ‘besmettelijk’ is. Ook de partner loopt een verhoogd risico op slaapproblemen.

De wetenschappers van de University of East Anglia (VK) en de universiteiten van Madrid en Sevilla keken naar inslapen, doorslapen, slaapkwaliteit en slaaptevredenheid. Het team ontdekte dat de slapeloosheid erger wordt naarmate iemand langer lijdt onder het pestgedrag. Dat komt vooral door boosheid en piekeren over de situatie.

Mee naar huis
Mensen die op hun werk worden gepest, nemen het slechte gevoel vaak mee naar huis. Ze blijven erover nadenken, in de hoop het probleem op te lossen. Maar dat voortdurende piekeren maakt het juist moeilijker om in slaap te vallen of door te slapen. De onderzoekers noemen dit ‘angry rumination’, oftewel het herhaaldelijk terugdenken aan negatieve ervaringen.

Professor Ana Sanz-Vergel van de University of East Anglia legt uit: “Als mensen gepest worden op hun werk, proberen ze mentaal te verwerken wat er is gebeurd. Maar dit voortdurende denken kan juist leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met inslapen, doorslapen of een slechte slaapkwaliteit.”

Slapeloosheid is besmettelijk
De onderzoekers volgden 147 werknemers gedurende vijf dagen en later ook 139 koppels twee maanden lang. In beide studies zagen ze dat de relatie tussen pesten en slaap sterker werd naarmate de tijd vorderde. Ook bleken slaapproblemen zich te kunnen verspreiden binnen een relatie. Als een werknemer slecht slaapt door pesten op het werk, heeft zijn of haar partner daar ook vaak last van. “Het is interessant om te zien dat slapeloosheid besmettelijk lijkt te zijn”, zegt Sanz-Vergel. “Als de ene partner ’s nachts wakker wordt, kan dat ervoor zorgen dat de ander ook wakker wordt. Dit leidt ertoe dat beide partners zich overdag moe voelen.”

De onderzoekers adviseren bedrijven om maatregelen te nemen tegen pesten op de werkvloer, werkstress te verminderen en een gezonde werkomgeving te creëren. Tegelijkertijd schrijven ze dat werknemers ook kunnen leren beter met stress om te gaan. “Mentale trainingen om beter afstand te nemen van het werk kunnen de negatieve effecten van pesten tegengaan. Dit vermindert het piekeren en daardoor ook de slapeloosheid”, aldus Sanz-Vergel.

Koppelprogramma’s
Ook adviseren de wetenschappers om koppelprogramma’s te ontwikkelen. Het idee is dat als beide partners beter leren omgaan met stress, ze elkaar kunnen ondersteunen. Dit helpt niet alleen tegen het piekeren en de slapeloosheid, maar versterkt ook de relatie.

Slaap speelt een grote rol bij gezondheid en welzijn. Dit onderzoek laat zien dat pesten op het werk de nachtrust verslechtert. Daarmee reikt de impact van pesten veel verder dan gedacht. Door stress op de werkvloer te verminderen en beter om te gaan met negatieve ervaringen, kunnen werknemers én hun partners profiteren van een betere nachtrust.

Bronmateriaal

"Your job makes us lose sleep: The effect of workplace bullying on own and partner’s insomnia" - Journal of Interpersonal Violence
Afbeelding bovenaan dit artikel: Shvets / Pexels

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd