Immuunsysteem veroorzaakt dronken gedrag

Wanneer we een slokje teveel op hebben, verandert ons gedrag. En dat is niet te wijten aan ons brein, maar aan ons immuunsysteem, zo blijkt.

Te diep in het glaasje kijken, kan tal van symptomen veroorzaken. Zo hebben we onze spieren niet meer zo goed onder controle en voelen we ons verdoofd. Maar hoe komt dat? Ondanks dat mensen al duizenden jaren alcohol drinken en vrijwel iedereen al wel eens een kater heeft gehad, weten we het nog steeds niet goed.

Experiment
Dat komt doordat wetenschappers voortdurend op de verkeerde plekken naar een verklaring zochten, zo toont onderzoeker Mark Hutchinson aan. Hij zetten een experiment op om de waarheid te achterhalen.

WIST U DAT…

…we in onze stamkroeg beter tegen alcohol kunnen?

TLR4
Hij paste enkele muizen genetisch aan. Hij zorgde ervoor dat TLR4 – een receptor – niet meer werkte. TLR4 is één van de knoppen die het aangeboren immuunsysteem van ons lichaam activeert.

Dronken
Vervolgens voerde Hutchinson de aangepaste muizen en een controlegroep bestaande uit ‘gewone’ muizen dronken. De verschillen zijn opvallend. De muizen die het zonder TLR4 moesten doen, konden veel beter tegen drank. Ze vertoonden veel minder dronken symptomen. Zo waren ze korter verdoofd en hadden ze hun spieren beter onder controle, zo is in het blad British Journal of Pharmacology te lezen.

In theorie zou het blokkeren van TLR4 grote mogelijkheden bieden. Zo zou het alcoholverslavingen kunnen aanpakken. Maar eerst moet natuurlijk blijken of TLR4 ook in mensen tot dezelfde resultaten leidt.

Bronmateriaal

"Scientists Stop Stumbling and Find Source of Sloppy Drunkenness" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matteo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd