IKEA-potlood doet het goed in de operatiekamer

Dat de beroemde Zweedse ballentent de wereld zo langzamerhand wel heeft veroverd, staat buiten kijf. Maar dat de net zo beroemde IKEA-potloodjes nu ook de operatiekamers enteren, is opmerkelijk te noemen. Wetenschappers concluderen dat de IKEA-potloden veel geschikter zijn dan gewone inktpennen. Zeker als er op botten in het hoofd en gezicht moet worden getekend.

De wetenschappers Karen Eley en Stephen Watt-Smith schrijven het volgende in het kerstnummer van het British Medical Journal: “Hoe populair deze kleine potloodjes ook zijn, we zijn nog steeds verbaasd als we er halverwege een chirurgische ingreep eentje overhandigd krijgen.”

Toch is het niet voor niets dat de kleine en goedkope potloodjes op de operatietafel belanden. “Het gebruik van een potlood om een geplande osteotomie (een stuk bot doorsnijden, red.) in het gezicht of het hoofd aan te geven, is heel gewoon geworden.” De potloodjes werken namelijk een stuk beter dan inkt. Deze stof krijgt met moeite grip op de botten of wordt tijdens de ingreep gemakkelijk weggespoeld.

Helaas is het steriliseren van de IKEA-potloodjes lastig. Ze splijten namelijk nogal gauw. Maar ook daar hebben de meeste chirurgen wel wat op bedacht: ze wikkelen er iets omheen. Desalniettemin roepen Eley en Watt de ontwerpers van IKEA op om met een betere oplossing te komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd