Ik ga op reis en neem mee..mijn vijand

Nieuw onderzoek wijst erop dat het verplaatsen van bedreigde diersoorten beter werkt als hun vertrouwde vijand meegaat.

De onderzoekers bestudeerden knaagdieren – Dipodomys stephensi – die het grootste deel van hun tijd in hun uppie doorbrengen. De knaagdieren zien hun eigen soortgenoten als ‘vijanden’ waartegen ze hun eigen territorium moeten beschermen. De wetenschappers namen enkele knaagdieren mee en zetten ze in een nieuw leefgebied uit om ze zo te beschermen tegen de oprukkende mens.

Resultaten
Sommige dieren werden in een gebied geplaatst met enkele vreemde soortgenoten. De rest werd samen met bekende vijanden uitgezet. De dieren die met hun bekende vijanden werden uitgezet, deden het veel beter.

WIST U DAT?

…sommige vogels hun vijand gebruiken om een vrouwtje te versieren?

Dear enemy effect
De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren en noemen het het ‘dear enemy effect‘. De dieren die met hun vertrouwde vijanden werden uitgezet, hoefden het gevecht niet opnieuw aan te gaan. Ze kenden hun vijanden immers al, zo stellen de onderzoekers in het blad Conservation Biology. En dus konden ze hun tijd beter besteden: bijvoorbeeld door voedsel te verzamelen. De dieren die met vreemde vijanden geconfronteerd werden, vochten volop. Mogelijk ervoeren zij ook veel meer stress door de verhuizing.

Het onderzoek kan in de toekomst heel belangrijk zijn. Er gaan steeds meer stemmen op om dieren die bedreigd worden door een veranderend klimaat te verplaatsen naar een ander leefgebied. Studies als deze kunnen helpen om de beste manier om dat te doen, te achterhalen.

Bronmateriaal

"Take my enemy, please" - Sciencenews.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd