IJslandse vulkaan spuwde meer dan alleen lava

De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull zorgde begin dit jaar niet alleen voor wereldwijde verwarring in het vliegverkeer, maar ook voor veel fotomateriaal. Een foto van de IJslandse fotograaf Ragnar Sigurdsson bewijst dit: hij heeft namelijk een kiekje genomen van een megarots die door de Eyjafjallajökull is uitgespuwd en maar liefst één miljoen kilogram weegt.

FOTO’S

Meer bijzondere foto’s staan op de website van The Sun.

Vulkanologen en fotografen verkneukelden zich in het bijzondere natuurfenomeen, in tegenstelling tot de miljoenen vliegtuigreizigers die op hun vakantiebestemming stranden.

Fotoreportage
Ragnar Sigurdsson is één van de vele fotografen die spectaculaire scènes van vlak na de uitbarsting op de gevoelige plaat vastlegden. Hij maakte onder andere een gedetailleerde fotoreportage over de evolutie van de uitbarsting; daarbij zette hij zijn leven op het spel door over de pruttelende krater heen te vliegen. Daarmee heeft hij echter enkele adembenemende kiekjes weten te verzamelen waarop bliksemschichten rond de vulkaan schieten terwijl de bloedhete lava in de lucht wordt gespuwd.

WIST U DAT…

…het mogelijk is dat binnenkort opnieuw een IJslandse vulkaan uitbarst?

Rots
Maar de Eyjafjallajökull spuwde meer dan alleen lava. Op een foto van Sigurdsson is een gigantische rots van maar liefst 1 miljoen kilogram te zien, die door de vulkaan honderden meters verder werd geworpen. De rots zal voor eeuwig een stille getuige zijn van de omvang van de uitbarsting die de IJslandse supervulkaan veroorzaakte.

Boek
Sigurdsson wil nu samen met de IJslandse geoloog Ara Trausta Gudmundsson het boek Untamed Nature (‘Ongetemde Natuur’) uitbrengen, waarin de beste foto’s worden opgenomen over de vulkaanuitbarsting die een groot deel van de wereld wekenlang gijzelde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd