IJslandse vulkaan neemt gas terug

Langzaam maar zeker dooft de Fimmvorduhals-vulkaan uit. Dit beweren wetenschappers. De afgelopen dagen was de vulkaan al minder actief. De eruptie lijkt gepauzeerd te zijn. Wetenschappers waarschuwen dat het nog te vroeg is om te zeggen of de vulkanische activiteit volledig is gestopt.

“De vulkanische activiteit is in grote zin gestopt”, vertelt geofysicus Einar Kjartansson. “Ik denk zelf dat de eruptie voorbij is.” Geoloog Magnus Tumi Gudmundsson is het met Kjartansson eens, maar waarschuwt dat “het nog te vroeg is om de vulkaan dood te verklaren.”

Afgelopen maand barstte de Fimmvorduhals-vulkaan nabij de Eyjafjallajokull-gletsjer na 200 jaar stilte uit. Dit plotselinge natuurwonder trok duizenden avontuurlijke toeristen aan. IJslandse bedrijven verdienden veel geld door toeristen naar de vulkaan te brengen.

Voor veel toeristen was het de moeite waard. “Het was als een festival zonder muziek”, vertelt de Britse toerist Alex Britton. “Of als een pilgrimtijdperk.”

Dankzij de vulkaanuitbarsting trok IJsland 20 procent meer toeristen. Volgens het IJslandse Bureau voor Toerisme brachten 26.000 mensen in maart een bezoekje aan het Europese land. Opvallend veel voor een land dat toeristisch gezien nog in winterslaap is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd