IJslandse vulkaan laat hoge slakkenkegel achter

Na drie weken activiteit dooft de Fimmvorduhals-vulkaan langzaam uit. Het landschap nabij de Eyjafjallajökull-gletsjer is echter nooit meer hetzelfde. De vulkaan laat namelijk een slakkenkegel achter met een hoogte van 82 meter. Dat is bijna net zo hoog als de Arnhemse Sint-Eusebiuskerk.

Een slakkenkegel is opgebouwd uit uitgestoten vulkanisch materiaal, die aan elkaar zit gekit. Dit gebeurt in een kegelvorm. De nieuwe kegel verhoogt de hoogte van de vulkaan aanzienlijk. De vulkaan heeft had voor de uitbarsting een hoogte van ruim 1.600 meter.

Een vulkaan die lava ejaculeert is niet alleen bedreigend. Het is ook een prachtig aangezicht: voor toeristen en wetenschappers. “Vooral in de schemering als alles begint te gloeien”, vertelt Magnús Tumi Gudmundsson van de universiteit van IJsland. “Dan is het spectaculair mooi!”

De IJslandse vulkaan is een levend onderzoeksobject voor wetenschappers. “Het is een laboratoriumonderzoek”, vertelt Gudmundsson. “En de aarde is het laboratorium. We kunnen dit soort experimenten niet opzetten. Daarvoor moeten we wachten tot er iets gebeurt, zoals nu.”

Het doek valt voor de Fimmvorduhals-vulkaan, maar valt die ook voor andere vulkanen in de buurt? Wetenschappers zijn bang dat de oostelijke vulkaan Katla actief wordt. De laatste keer barstte Fimmvorduhals uit in 1821. Katla volgde in 1823. Als Katla actief wordt, dan gaat dit mogelijk gepaard met grote overstromingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd