IJslandse vulkaan in beeld

Mensen worden geëvacueerd, luchthavens in landen honderden kilometers verderop moeten sluiten en overstromingen zorgen voor problemen. Het klinkt als een kaskraker omtrent Doomsday met hoofdrollen voor de beste acteurs. Maar dat is het niet. De IJslandse kustwacht legde het inferno vast.

De vulkaan spuwt zoveel as uit dat veel luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen om hun vluchten te annuleren. Als het as in de motoren komt, kunnen deze stilvallen. Overigens levert het as ook iets moois op; zo is de kans groot dat we door de stoffen in de lucht vanavond een bloedrode zonsondergang te zien krijgen.

Rook en as stoot uit de vulkaan. Foto: Kustwacht van IJsland / AP Photo

Sterke wind zorgt ervoor dat de rook en het as naar het noorden van Europa wordt geblazen en daar met name voor het luchtverkeer voor problemen zorgt.

Foto: Kustwacht van IJsland / AP Photo

Op het onderstaande radarbeeld is duidelijk te zien dat de vulkaan drie nieuwe kraters heeft gekregen. Deze hebben zich gisteren boven de Eyjafjallajokull-gletsjer gevormd en veroorzaken nu flinke overstromingen doordat de gletsjer smelt. In sommige rivieren is het water met drie meter gestegen. Zo’n 800 mensen zijn inmiddels geëvacueerd.

Foto: Kustwacht van IJsland / AP Photo

Bronmateriaal

"Volcanic Eruption in Iceland" - Abcnews.go.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd