IJsland heeft het niet gemakkelijk gehad met het hele Icesave-debacle en de ellende die de vulkaan Eyjafjallajokull veroorzaakte. Maar het tij lijkt zich te keren en wel op treffende wijze: IJsland gaat geld verdienen aan de vulkanische activiteiten. Grote kans dat Nederlandse elektriciteit straks mede mogelijk wordt gemaakt door de IJslandse warmte.
Landsvirkjun – een staatsbedrijf dat zich bezighoudt met energie – bestudeert op dit moment de mogelijkheden van aardwarmte. Voor de IJslanders is het niets nieuws: een derde van de elektriciteit die zij verbruiken, ontstaat uit aardwarmte. Fossiele brandstoffen worden vrijwel niet gebruikt. Maar Landsvirkjun wil meer. Het bedrijf wil ook andere landen van de IJslandse schat aan hitte laten genieten en heeft een ambitieus plannetje.
Buizen
Het bedrijf wil middels buizen landen als Duitsland, Noorwegen, Engeland en ook Nederland van aardwarmte gaan voorzien. Gemakkelijk is het niet: de buizen moeten al snel een lengte van zo’n 1900 kilometer hebben. Toch ziet Landsvirkjun het helemaal zitten. Het zou de ultieme manier zijn om de economie een oppepper te geven. En die aardwarmte: die is er toch.
WIST U DAT…
Grote vulkaan
IJsland is eigenlijk gewoon een grote vulkaan. Onder het oppervlak bevindt zich een enorme hitte. Die hitte warmt het water dat in de grond belandt op. En dat gaat allemaal vanzelf.
Extra energiebron
In IJsland hebben ze er al wat ervaring mee. Sterker nog: door het gewoon te doen, zijn wetenschappers op nog een extra bron van energie gestuit: magma. Ze waren aan het boren naar superheet water, toen ze op magma stuitten. De onderzoekers bestudeerden de potentie van die hitte en ontdekten dat een magmabron al snel 25 megawatt aan elektriciteit oplevert. Dat is genoeg om 25.000 tot 30.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Milieu
Uiteindelijk wil Landsvirkjun elk jaar vijf terawattuur gaan exporteren. Dat zou jaarlijks zo’n 350 tot 448 miljoen dollar, oftewel 250 tot 325 miljoen euro op kunnen leveren. Maar deze vorm van energie heeft natuurlijk nog meer voordelen: zo is het bijvoorbeeld een stuk minder belastend voor het milieu.
Het zal nog wel even duren voordat de plannen van Landsvirkjun werkelijkheid worden, maar voor nu lijkt het – met het oog op de olieprijzen en het lijdende klimaat – in ieder geval een mooi alternatief.