Het as dat door toedoen van een IJslandse vukaan gisteren in de lucht terechtkwam, heeft geen invloed op de wereldwijde temperatuur. Dat beweert een Australische klimatoloog. Op korte termijn kan het wel de lokale temperaturen doen zakken.
Het is niet ongewoon dat een vulkaanuitbarsting ervoor zorgt dat de temperaturen wereldwijd dalen. In 1991 barstte de Filipijnse vulkaan Mount Pinatubo uit. Hierdoor kwam tien kubieke kilometer aan materiaal in de atmosfeer terecht en werd tien procent van het zonlicht tegengehouden. Hierdoor daalden de temperaturen wereldwijd gemiddeld met 0,4 graden Celsius.
Met de IJslandse vulkaan gaan we dat niet meemaken, zo vertelt klimatoloog Blair Trewin. “De vulkaan heeft wereldwijd enkel een aanzienlijk koelend effect wanneer de as direct in de stratosfeer belandt. Als dat niet gebeurt dan komt de as al snel met regen naar beneden.” Maar ook als de IJslandse vulkaan ervoor zorgt dat het as direct in de stratosfeer komt, zijn de gevolgen door toedoen van de locatie van de vulkaan niet wereldwijd merkbaar. Volgens Trewin beperken de gevolgen zich dan enkel tot het noordelijk halfrond. “Als het eenmaal in de stratosfeer komt dan blaast de wind het van de evenaar vandaan, naar de polen.”
Lokaal kunnen er wel gevolgen zijn. “Toen Mount Saint Helens in 1980 uitbarstte, had dat geen aanzienlijke, wereldwijde gevolgen, maar in de dagen direct na de eruptie waren de temperaturen in sommige delen van het noordwesten van de Verenigde Staten tien of meer graden lager.” Vooralsnog is van een temperatuurdaling ook op lokaal gebied echter geen sprake.