IJsberen krijgen stukje Alaska van VS

De Verenigde Staten hebben een flink deel van Alaska aan de ijsberen geschonken. Het gebied is ongeveer twee keer zo groot als Groot-Brittannië en moet de ijsberen helpen overleven nu steeds grotere delen van hun oorspronkelijke leefgebied – de ijsschotsen – smelten. Of oliemaatschappijen ook zo blij zijn met de actie, is twijfelachtig. De ijsberen krijgen de olie er namelijk gratis bij.

Het gebied dat de VS heeft vrijgemaakt, bestaat voor een groot deel uit water. Ook stukjes van de Tsjoektsjenzee en Beaufortsee zijn nu van de ijsberen. En in dat gebied wilde Shell gaan boren. Eigenlijk hadden de installaties er al moeten staan, maar de ramp in de Golf van Mexico stak daar toen (tijdelijk) een stokje voor. Shell is van plan om in 2011 alsnog te starten.

WIST U DAT…

…smeltend zee-ijs zeventien diersoorten bedreigt?

Maar nu nemen de ijsberen het gebied over en wat betekent dat voor de olie? In een verklaring laat de VS weten dat elke voorgestelde economische activiteit in dit gebied afgewogen moet worden tegen de impact die deze heeft op de ijsberen. Dierenorganisaties zijn in hun nopjes met de stap van de VS. Ze hopen dat olieboringen door de aanwezigheid van de ijsberen kunnen worden tegengegaan.

Op dit moment staat de ijsbeer te boek als kwetsbare diersoort. Er zouden er wereldwijd nog ongeveer 25.000 van in leven zijn. Zo’n tien procent daarvan woont in Alaska.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd