IJsbeer eet steeds vaker eieren nu zee-ijs verdwijnt

ijsbeer

De ijsberen kiezen eieren voor hun geld. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Doordat het zee-ijs in hun leefgebied afneemt, kiezen ijsberen er steeds vaker voor om eieren te eten.

Voor ijsberen is zee-ijs van levensbelang. Ze hebben het nodig om prooien te vangen. Maar dat wordt steeds lastiger nu het zee-ijs in het Noordpoolgebied zich verder terugtrekt. En dus moeten ijsberen creatief zijn. En dat zijn ze, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Op het land
Vanaf het begin van deze eeuw blijkt een groeiend aantal ijsberen in de zomer het contact met het zee-ijs te verliezen. De ijsberen blijven op het land. Om hun honger te stillen, brengen ze bezoekjes aan grote groepen ganzen of eenden die op het land broeden. De beren halen de nesten – die ze gemakkelijk kunnen vinden – leeg en eten de voedzame eieren van de vogels op.

Hoe ziet de ijsbeer de wereld?

Dankzij recent onderzoek weten we nu hoe de wereld er in de ogen van een ijsbeer uitziet.

Elk jaar ietsje eerder
Uit het onderzoek blijkt verder dat zodra beren een vogelkolonie hebben ontdekt, ze deze het jaar erop weer opzoeken. En elk jaar komen de ijsberen enkele dagen eerder in de vogelkolonie aan. En elk jaar nemen ze dus ook een groter deel van de eieren weg.

Klimaatverandering
Volgens de onderzoekers is het gedrag van de ijsberen hoogstwaarschijnlijk te koppelen aan het veranderende klimaat. Ze wijzen er daarbij op dat de ontwikkelingen waarop ze in hun studie stuitten spelen aan de oostkust van Groenland en de westkust van Spitsbergen.

Een belangrijke vraag die na het onderzoek blijft hangen, is wat deze ontwikkelingen met de vogels doet. Kunnen zij het verlies van eieren opvangen? Ook zijn onderzoekers heel benieuwd of ijsberen op lange termijn het hoofd boven water kunnen houden door eieren van vogels te eten.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Arturo de Frias Marques (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd