IJs smelt snel, maar laat zeespiegel amper stijgen

Elk jaar smelt een ijsberg die anderhalf miljoen keer groter is dan het exemplaar dat de Titanic liet zinken. Dat is meer dan werd gedacht, gelukkig is er ook goed nieuws: de zeespiegel stijgt daardoor slechts met 49 micrometer. Oftewel: de breedte van een menselijke haar.

Om in totaal een centimeter te stijgen, hebben de zeeën 200 jaar nodig. Als alle drijvende ijsbergen ter wereld smelten, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd hooguit met vier centimeter. Dat hebben wetenschappers berekend. Smeltende drijvende ijsbergen zorgen er namelijk voor dat de zeespiegel heel weinig stijgt. Hun massa ligt immers al in het water. Natuurlijk draagt het smeltwater wel iets toe; doordat het geen zout bevat, verdunt het het water in de oceanen waardoor de oceanen in volume toenemen.

De afgelopen tien jaar nam het volume van de zeeën door smeltend drijvend ijs wereldwijd met 193 kubieke kilometer toe. Dat betekent dat de zeespiegel heel concreet hooguit met de breedte van enkele haren is gestegen.

Al met al zijn de onderzoekers dan ook niet geschrokken van de zeespiegelstijging, maar wel van de snelheid waarmee de ijsbergen smelten. Netto gezien ging er de afgelopen tien jaar 7420 kubieke kilometer ijs verloren. Het meeste drijvende ijs verdween in de Noordelijke IJszee en doordat het ijs nabij het Antarctisch Schiereiland en in de Amundsenzee dunner werd.

Toch wil dat niet zeggen dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de zeespiegelstijging. Want het ijs dat op het vaste land ligt, vormt nog steeds een bedreiging. Als al het poolijs smelt, dan stijgt de zeespiegel met zo’n zeventig meter, zo concluderen de wetenschappers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd