Echte kenners beweren het al langer, maar nu is het ook echt wetenschappelijk bevestigd: Iers bier (oftewel: Guinness) smaakt alleen in Ierland zelf. Zodra het naar het buitenland verscheept wordt, neemt niet alleen de smaak, maar ook de nasmaak en het uiterlijk in kwaliteit af, zo blijkt uit de studie.
De onderzoekers bestudeerden de kwaliteit van het wereldberoemde Guinness in totaal 103 keer: 42 keer in Ierland en 61 keer elders ter wereld. In totaal bezochten de wetenschappers 33 verschillende steden en veertien verschillende landen voor hun experiment.
Onderzoek
In de pubs werd elke keer steevast hetzelfde besteld: Iers bier. Er werd ook elke keer op dezelfde punten gelet: de temperatuur van het bier, hoeveel er in een glas ging, hoelang het inschenken en opdrinken duurde en de kwaliteit. Dit laatste werd bepaald aan de hand van een flink aantal vragen.
WIST U DAT…
Ierland wint
Uiteindelijk kreeg elk glaasje Guinness zo een cijfer op een schaal van één tot honderd. Honderd was het beste. Ierland scoorde hierbij gemiddeld 74 punten. Het buitenland kwam gemiddeld niet verder dan 57 puntjes. “Dit onderzoek komt als eerste met wetenschappelijk bewijs dat Guinness beter niet kan reizen en dat het genieten van Guinness (voor onze groep leken) beter ging in Ierland,” zo stelt onderzoeker Daniel Kotz.
Complottheorie
Hoe komt het dat het bier in Ierland zo anders smaakt? De wetenschappers hebben een aantal theorieën bedacht, waaronder één complottheorie. “De beste kwaliteit wordt aan de eigen medewerkers gegeven, het iets mindere bier aan de Ieren zelf en het slechtste bier wordt geëxporteerd.” Die theorie werd echter al snel onderuit geschoffeld, toen bleek dat de lekkerste bieren niet bij de brouwerij, maar elders in Dublin werden genuttigd.
Sfeer
Een andere optie is dat de ambiance in Ierland het ‘m doet. Vaststaat dat het bier ook lekkerder is in kroegen waar er veel van gedronken wordt: het bier zit dan korter in de vaten en smaakt beter.
Nader onderzoek moet uitwijzen wat de exacte reden van het grote kwaliteitsverschil is. Vooralsnog moeten we het echter doen met deze studie die – geloof het of niet – een plekje heeft gekregen in het respectabele blad Journal of Food Science.