Ieren zijn genetisch heel anders

De Ieren verschillen genetisch gezien radicaal van andere Europeanen, inclusief hun nabije buren: de Engelsen. Dat blijkt uit onderzoek. Ierse wetenschappers van de universiteit van Dublin brachten voor het eerst het genoom van een Ierse man in kaart en stuitten op een aantal verrassende en ongebruikelijke genetische variaties.

Onderzoeker Brendan Loftus bestudeerde de genen van de Ierse man. De man was in een eerder onderzoek al als echte Ier uit de bus gekomen en is dus een goede vertegenwoordiger van het Ierse volk.

Loftus ontdekte in de genen van de Ier maar liefst 400.000 nieuwe mutaties. Zo’n 8.000 daarvan hangen nauw samen met afwijkingen zoals inflammatoire darmziekten en een aandoening aan de lever. De ontdekte mutaties kunnen dan ook wel eens verduidelijken hoe deze ziektes ontstaan.

Loftus vermoedt dat Ierland als geïsoleerd liggend eiland nog veel genetische verrassingen in petto heeft. Vooralsnog gaan de genen van de Ieren in ieder geval de boeken in als uniek: geen enkele andere Europeaan lijkt er ook maar op.

Bronmateriaal

"First Irish genome sequenced" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd