Iemand teleporteren? Dit duurt vijf biljard jaar!

In Star Trek is het een fluitje van een cent om Kirk en Spock te teleporteren. In minder dan een paar seconden worden zij naar de Enterprise gebeamd. Maar hoe lang duurt teleporteren in ‘t echt? Wetenschappers rekenden het uit!

Wat blijkt: teleporteren duurt vijf biljard jaar. Dat is een vijf met vijftien nullen. Het teleporteren van één mens duurt dus 350.000 keer langer dan de totale leeftijd van het heelal. Het heelal is iets minder dan veertien miljard jaar oud.

Maar hoe komen de studenten Fysica van de universiteit van Leicester op dit antwoord? In hun paper – Travelling by Teleporation – beweren de vier studenten dat ieder mens omgezet moet worden naar data. Dit betekent dat alle DNA-paren in iedere cel verstuurd moeten worden. De hoeveelheid data om een menselijke cel te versturen is ongeveer 1010 bits en één cel bevat genoeg informatie om ieder ander type cel in het lichaam te kopiëren.

Toch is het niet makkelijk om een persoon opnieuw op te bouwen. Alle informatie uit onze hersenen moet ook omgezet worden naar ééntjes en nulletjes. Dit brengt de totale grootte op 2,6 x 1042 bits.

Om al deze data te verzenden naar een bepaald punt in de ruimte, is ongeveer 4,85 keer 1015 jaar nodig, afgerond vijf biljard jaar. Hierbij gaan studenten uit van een bandbreedte van 29,5 tot 30 GHz.


De beroemde teleporatie-scène uit Star Trek: The Motion Picture. Wie lag hier niet wakker van als kind?

Wist u dat…

…wetenschappers in 2011 er in geslaagd zijn om licht te teleporteren? Deze revolutionaire vondst kan gewone computers en kwantumcomputers nog sneller maken.

Hoeveelheid data
“We gebruikten verschillende benaderingen om de hoeveelheid data van de menselijke genetische code en neurale informatie vast te stellen”, vertelt student David Starkey. Het paper van hem en zijn medestudenten staat in het Journal of Physics Special Topics van de universiteit. “Daarbij hielden we rekening met de signaal-ruisverhouding en de Nyquist-frequentie.”

Een lange weg te gaan
Op basis van het onderzoek concluderen de studenten dat de mensheid nog een lange weg te gaan heeft voor we kunnen teleporteren. Misschien is het wel nooit mogelijk. Voorlopig is het veel sneller om met een ruimteschip ergens naar toe te gaan, dan om teleporteren in te zetten. Aan de andere kant: dit kan ook zo veranderen. Er kan een revolutionaire techniek ontdekt worden, waardoor de ontwikkeling van teleportatie in een stroomversnelling komt. Wie weet!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd