Iedereen kan nu de scriptie van Stephen Hawking inzien

De universiteit van Cambridge heeft de scriptie gisteren online gegooid.

En dat bleef niet zonder gevolgen: de interesse voor de scriptie van de briljante wetenschapper was zo groot, dat de website er urenlang uitlag. Inmiddels is de website weer bereikbaar en kun je Hawkings scriptie – met de titel ‘Properties of expanding universeshier inzien.

Grote belangstelling
Hoewel de thesis van Hawking al oud is – de briljante onderzoeker publiceerde ‘m in 1966 – is de interesse voor het document onverminderd groot. De universiteit van Cambridge werd in de afgelopen maanden alleen al honderden keren gevraagd of het mogelijk was om de thesis te downloaden. En nu is het dus eindelijk zover. Tot grote vreugde van de auteur zelf: Stephen Hawking. “Iedereen zou, waar ook ter wereld, ongehinderd toegang moeten hebben tot niet alleen mijn onderzoek, maar tot het onderzoek van elke grote en onderzoekende geest.”

Afbeelding: University of Cambridge.

Inspireren
Hawking hoopt dat zijn thesis mensen nog altijd weet te inspireren. “Ik hoop dat mensen omhoog gaan kijken, naar de sterren (…) dat ze gaan nadenken over onze plek in het universum en proberen om de kosmos te begrijpen. Elke generatie staat op de schouders van de generatie voor hen, net zoals ik als jonge student in Cambridge geïnspireerd werd door het werk van Isaac Newton, James Clerk Maxwell en Albert Einstein. Het is geweldig om te horen dat zoveel mensen al interesse hebben getoond in het downloaden van mijn thesis, hopelijk zal deze hen – nu ze er eindelijk toegang tot hebben – niet teleurstellen!”

In de online bibliotheek van de universiteit van Cambridge zijn inmiddels zo’n 15.000 onderzoekspapers en 2400 scripties te vinden. Naast het werk van Hawking is ook het onderzoek van Isaac Newton en Charles Darwin in de bibliotheek terug te vinden. De universiteit hoopt dat vele alumni het voorbeeld van Hawking zullen volgen en toestemming zullen geven voor de online publicatie van hun scriptie.

Bronmateriaal

"Step inside the mind of the young Stephen Hawking as his PhD thesis goes online for first time" - University of Cambridge

Afbeelding bovenaan dit artikel: Graham CopeKoga / Cambridge University Library

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd