Ideaal voor uw ramen: nieuwe zonnecel is bijna transparant

Zonnecellen op uw ramen en toch nog naar buiten kunnen kijken: dankzij een bijna transparante zonnecel, ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Californië kan het!

De zonnecellen zijn niet helemaal transparant, maar het scheelt toch niet veel. Ze zijn in de ogen van ons mensen voor zo’n 70 procent transparant en absorberen voornamelijk infrarood licht. Dat schrijven de wetenschappers in het blad ACS Nano.

De bijna transparante zonnecel. Foto: ACS Nano – DOI: 10.1021/nn3029327.
Flexibel
De zonnecellen zijn een uitkomst. Het betekent namelijk dat een nog groter oppervlak van huizen en gebouwen gebruikt kan gaan worden om duurzame energie op te wekken. “Onze nieuwe PSC’s (Polymer Solar Cell, red.) zijn gemaakt van plastic-achtige materialen, wegen weinig en zijn heel flexibel,” vertelt onderzoeker Yang Yang. “Belangrijker nog: ze kunnen tegen een lage prijs in grote hoeveelheden worden geproduceerd.”

Mislukt
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers transparante of bijna transparante PSC’s proberen te ontwikkelen. Eerdere pogingen waren echter niet zo geslaagd. De zonnecellen leverden bijvoorbeeld bijzonder weinig energie of ze waren niet transparant genoeg.

De zonnecellen van de universiteit van Californië presteren een stuk beter. Dat komt onder meer doordat er een stof in zit die gevoelig is voor nabij-infrarood licht. Deze stof absorbeert meer nabij-infrarood licht, maar is niet zo gevoelig voor zichtbaar licht. Hierdoor kan de zonnecel dus flink wat zonlicht opvangen en omzetten in energie, zonder dat deze inlevert als het gaat om transparantie.

Bronmateriaal

"UCLA researchers create highly transparent solar cells for windows that generate electricity" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd