Hygiënische haaien laten zich poetsen

Voshaaien brengen een bezoek aan poetsvissen wanneer ze het idee hebben dat hun huid wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Ze zoeken de vissen op en zwemmen langzaam rond zodat de dieren op hun gemakje kunnen ‘poetsen’. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers waren voor de kust van de Filipijnen aan het filmen toen ze de ontdekking deden. In dit gebied bevindt zich een onderzeese berg: een leefgebied waar poetsvissen zich op hun gemak voelen.

Bezoek
De onderzoekers zagen tot hun verbazing dat de vissen – die parasieten en dode huidcellen verwijderen – regelmatig bezoek kregen. Haaien zwommen het gebied binnen en dobberden wat rond zodat de poetsvissen hun gang konden gaan.

WIST U DAT…

…een witte haai pas na tien jaar echt gevaarlijk is?

Langzaam
Het is voor het eerst dat onderzoeker getuige zijn van dit opmerkelijke gedrag. Het gedrag van de haaien wijst er op dat ze heel bewust naar het gebied toegaan. “Ze poseren: laten hun staarten zakken en maken zich zo aantrekkelijker voor de poetsvissen,” vertelt onderzoeker Simon Oliver. “En ze zwemmen zo’n 45 minuten lang rond met snelheden van minder dan één meter per seconde.” Dat is de helft trager dan haaien normaal zijn.

Volgens de wetenschappers laat de studie zien hoe belangrijk de poetsvissen voor de haaien zijn. Om de bedreigde haaiensoorten te redden, zouden ook poetsvissen in bescherming genomen moeten worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd