Hyena’s ‘tellen’ hun tegenstanders

Een hyena stelt eerst vast of zijn groep in de meerderheid is en bepaalt dan of hij moet vluchten of vechten. Dat blijkt uit onderzoek.

Hyena’s zijn sociale dieren. Hun groepen tellen soms wel negentig individuen. Maar vaak vallen deze groepen in kleinere groepjes uiteen. En zo’n klein groepje kan dan plots geconfronteerd worden met een veel grotere groep.

Kansberekening
Onderzoekt toont echter aan dat hyena’s op dat moment aan kansberekening gaan doen. Ze luisteren naar de stemmen van de tegenstander en stellen zo vast of ze in de meerderheid zijn.

WIST U DAT…

Experiment
Tijdens experimenten lieten onderzoekers een groep hyena’s opnames horen van een andere groep. Wanneer de hyena’s alleen waren, vluchtten ze veel vaker dan wanneer ze met z’n drieën of meer waren.

Het onderzoek toont niet alleen aan dat hyena’s kunnen inschatten hoe groot hun kansen zijn. Het laat ook zien dat de dieren de stemmen van verschillende individuen kunnen onderscheiden. Tijdens het experiment kregen ze stemmen van hyena’s te horen die ze niet kenden en toch konden ze vaststellen of verschillende kreten van één of meerdere hyena’s afkomstig waren.

Bronmateriaal

"Hyenas' ability to count helps them decide to fight or flee" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marieke IJsendoorn-Kuijpers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd