Hydraulisch systeem ontdekt in Romeins schip

Wetenschappers hebben in een Romeins schip uit de tweede eeuw na Christus de restanten van een slim hydraulisch systeem ontdekt.

Het Romeinse schip was zestien meter lang en bijna zes meter breed. In het schip vonden de onderzoekers 600 vazen met daarin diverse soorten vis en vissaus. Maar er werd nog iets veel interessanters aangetroffen.

Pijp
De onderzoekers vonden ook een loden pijp die een plekje in de romp had. Uit een reconstructie blijkt dat deze pijp deel uitmaakt van een hydraulisch systeem waarmee zeewater in het schip kon worden gepompt. “Het systeem laat zien hoe een eenvoudig en klein vrachtschip kon worden veranderd in een schip dat in staat was om levende vis te vervoeren,” legt archeoloog Carlo Beltrame uit. Dat wijst erop dat het verhandelen van levende vis zelfs in de Romeinse tijd al tot de mogelijkheden behoorde.

WIST U DAT…

kindermoord heel normaal was in het Romeinse rijk?

Plinius
De vondst is in overeenstemming met historische geschriften. Zo schreef Plinius de Oudere dat vis vanuit de Zwarte Zee naar de Tyrreense Zee werd vervoerd om daar weer te worden uitgezet.

Pompen
Aan het eind van de pijp bevond zich ooit wellicht een pomp die de Romeinen met de hand konden bedienen. Zo waren de zeelieden in staat om 110 tot 225 liter water per minuut op te pompen. Uit berekeningen van de onderzoekers blijkt dat het schip een tank met een inhoud van zo’n 4 kubieke meter kon bevatten. Die tank kon dankzij de pomp in zestien minuten gevuld worden. In de tank kon ongeveer 200 kilo levende vis.

Het is niet ongewoon dat een pomp zeewater aan boord van een schip kon brengen. In de achttiende eeuw werd de techniek ook aan boord van oorlogsschepen gebruikt. Niet om vis te vervoeren, maar om water te verzamelen om het schip schoon te maken. De onderzoekers sluiten uit dat dat de reden was dat de Romeinen zo’n pomp ontwikkelden. Daarvoor zou het schip in kwestie te klein zijn geweest.

Bronmateriaal

"Roman ship carried live fish tank" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd