Hybride haaien ontdekt nabij Australië

Wetenschappers hebben voor de Australische kust voor het eerst een flinke groep hybride haaien ontdekt.

In totaal werden op vijf locaties langs de 2000 kilometer lange kuststrook 57 hybride haaien aangetroffen. De hybride haaien zijn een kruising tussen de Australische zwartpunthaai (Carcharhinus tilstoni) en de zwartpunthaai (Carcharhinus limbatus).

Uitzonderlijk
De twee haaiensoorten zijn nauw aan elkaar verwant, maar er zijn ook grote verschillen. Bijvoorbeeld in grootte. Wetenschappers zijn verbaasd over hun vondst. “Wilde hybriden zijn vaak moeilijk te vinden, dus het ontdekken van hybriden en hun jongen is uitzonderlijk,” legt onderzoeker Jennifer Ovenden uit. “57 hybriden langs 2000 kilometer kustlijn ontdekken, is ongekend.”

WIST U DAT…

…onlangs op een markt een nieuwe soort haai werd ontdekt?

Omgeving
Mogelijk helpt de kruising haaien om zich beter aan veranderingen in de omgeving aan te passen. De Australische zwartpunthaai komt veelvuldig in tropisch water voor, terwijl de zwartpunthaai subtropische wateren prefereert.

De onderzoekers zetten hun studie naar de haaien voort. Ze willen onder meer zien te achterhalen hoe fit de kruisingen zijn. Volgens Ovenden is het voor het eerst dat er haaien worden aangetroffen die zich actief kruisen met andere haaiensoorten. Het is goed mogelijk dat in de toekomst nog meer van deze gevallen worden aangetroffen.

Bronmateriaal

"World-first discovery of hybrid sharks off Australia's east coast" - UQ.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NMFS / E. Hoffmayer / S. Iglésias / R. McAuley (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd