Huwelijk maakt op lange termijn gelukkiger

Nieuw onderzoek wijst erop dat getrouwde mensen op lange termijn gelukkiger zijn dan mensen die niet getrouwd zijn.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Research in Personality. Mensen worden niet gelukkiger van het huwelijk, maar lijken door het huwelijk wel langer gelukkig te blijven. “Onze studie wijst erop dat getrouwde mensen gemiddeld gelukkiger zijn dan dat ze zouden zijn geweest als ze niet getrouwd waren,” legt onderzoeker Stevie C.Y. Yap van de Michigan State University uit.

Persoonlijkheid
Yap en zijn collega’s bestudeerden de gegevens van duizenden Engelsen die gedurende lange tijd deelnamen aan een nationaal onderzoek. Ze wilden achterhalen of persoonlijkheid invloed heeft op de wijze waarop mensen zich na een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld: het huwelijk) aanpassen. Dat bleek niet het geval. Persoonlijke kenmerken zoals extraversie of zorgvuldigheid hielpen mensen niet om met zo’n ingrijpende gebeurtenis om te gaan. “Voorgaand onderzoek suggereerde dat persoonlijkheid een grote invloed heeft op de manier waarop mensen op belangrijke gebeurtenissen in hun leven reageren. Maar wij ontdekten dat de persoonlijkheid geen consistent effect heeft op de wijze waarop mensen reageren op en zich aanpassen aan grote gebeurtenissen.”

WIST U DAT…

…tragische verhalen ons gelukkig maken?

Getrouwd
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die getrouwd waren over het algemeen gelukkiger waren dan leeftijdsgenoten die niet getrouwd waren. Ze werden niet gelukkiger van het huwelijk, maar leken hun geluk wel langer stabiel te houden dan mensen die niet getrouwd waren.

Belangrijk
Het onderzoek is heel belangrijk, zo vertelt Yap aan Scientias.nl. “Geluk is in onze samenleving van grote waarde en veel individuen gaan heel ver om heel gelukkig te zijn. Gezien de centrale rol die het najagen van geluk in het leven van mensen speelt, is het begrijpen van factoren die samenhangen met geluk een belangrijk wetenschappelijk onderwerp. Veel mensen hebben intuïtieve theorieën over hoe verschillende grote gebeurtenissen in het leven (zoals trouwen) het geluk beïnvloeden, dus het is belangrijk om empirisch te testen hoe die relatie tussen huwelijk en geluk er nu precies uitziet.”

Samenwonen
Maar hoe zit dat dan met samenwonen? Het leven van mensen die samenwonen is in veel gevallen niet of nauwelijks te onderscheiden van dat van mensen die getrouwd zijn. Zijn mensen die samenwonen dan ook langer gelukkig? We vroegen het Yap. “Het kan goed zijn dat het patroon dat we gevonden hebben ook optreedt bij samenwonen. Het kan zijn dat de beschermende effecten van het huwelijk vooral zitten in het feit dat mensen in een lange, liefdevolle relatie zitten en dat is wellicht ook het geval wanneer mensen samenwonen. Maar wij hebben in deze studie geen samenwonende stellen vergeleken, dus ik kan niet zeggen of ongetrouwde mensen in een lange relatie gelukkiger zijn dan getrouwde mensen.”

Yap is voornemens het onderzoek voort te zetten en naar een hoger plan te tillen. Hij wil nu gaan achterhalen of de resultaten in een nog grootschaliger onderzoek naar Zwitserse stellen ook overeind blijven.

Bronmateriaal

"Does Personality Moderate Reaction and Adaptation to Major Life Events?" - MSU.edu
"Marriage may make people happier" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Seralyn Keen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd