Huwelijk maakt man softer

Mannen die een trouwring rond hun vinger geschoven krijgen, zijn vaak aardiger en nemen minder vaak deel aan illegale praktijken. Ook zijn ze minder vaak agressief. Hoe dat komt? Wetenschappers van de Michigan State University zochten het uit. Mannen die trouwen blijken over het algemeen al heel degelijk te zijn, maar het huwelijk maakt ze nog een tikkie softer.

Het is al langer bekend dat getrouwde mannen softer zijn, maar het was onduidelijk hoe dat kwam. Waren het over het algemeen softies die trouwden of werden de mannen zachter door het huwelijk?

Tweeling
Onderzoeker Alexandra Burt besloot het uit te zoeken en verzamelde 289 mannelijke tweelingen. Een deel was eeneiig en een deel was twee-eiig. De heren vulden op hun zeventiende, twintigste, vierentwintigste en negenentwintigste een vragenlijst in. Ze beantwoordden vragen over hun burgerlijke staat en hun gedrag.

Vrouwen
Alle mannen waren bij de start van het onderzoek ongetrouwd. Toen de heren 24 waren, was 22,9 procent getrouwd. En op hun 29e was dat 58,8 procent. Voor mannen die voor hun 29e trouwden, was het onwaarschijnlijker dat ze in het verleden asociaal gedrag hadden vertoond. Dat wijst erop dat vrouwen zich gemakkelijker aan vriendelijke, degelijke mannen binden.

BENIEUWD OF…

…trouwen eigenlijk wel gezond is? Lees het hier!

Minder
Maar daarmee is de kous nog niet af. Want ook de mannen die zich ooit heel onbehoorlijk gedroegen, trouwden. En daarna veranderen ze wel degelijk. Over het algemeen verminderde het huwelijk asociaal gedrag met dertig procent.

De onderzoekers zetten hun studie voort om te achterhalen hoe het huwelijk dit precies voor elkaar krijgt. Ze zijn enthousiast over de voorlopige resultaten, want er zijn maar weinig zaken die zo’n grote invloed hebben op agressie en illegale activiteiten als het huwelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd