Hunkeren naar een sigaret hindert concentratievermogen

 PSYCHOLOGIE  Irriteert u zich aan die ene collega die continu pauzeert om een sigaretje op te steken? Helemaal niet nodig! Indien uw collega niet even rust neemt, kan hij zich slecht concentreren. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de hunkering naar een sigaret het concentratievermogen hindert.

Voor een experiment werden 44 zware rokers – zowel mannen als vrouwen – verdeeld in twee groepen. Een groep mocht roken, terwijl de andere groep een rookverbod kreeg. Daarna moesten ze 34 pagina’s lezen uit Lev Tolstoy’s ‘Oorlog en Vrede’. Om de paar minuten kregen de kandidaten de vraag voorgeschoteld of ze afdwaalden of niet.

Na dertig minuten werden de mensen onderworpen aan een test. Uit de resultaten blijkt dat de niet-rokers drie keer zo vaak afdwaalden dan de rokers. Blijkbaar hebben rokers af en toe een sigaret nodig om geconcentreerd te blijven werken. Vreemd genoeg merken rokers zelf niet dat het concentratievermogen wegebt door te smachten naar een sigaret. Hetzelfde proces zien wetenschappers bij mensen die alcohol hebben gedronken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd