Huisstofmijtallergie? Vergeet die overheerlijke salade met meelwormen dan maar!

  meelwormensalade

  Nederlands onderzoek wijst er voorzichtig op dat mensen met een huisstofmijt- of schaaldierallergie er verstandig aan doen om geen meelwormen te eten. De larven zouden namelijk ook wel eens een allergische reactie op kunnen roepen.

  Dat stellen onderzoekers van TNO en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hun onderzoek wijst erop dat mensen met een huisstofmijt- of schaaldierallergie een verhoogde kans lopen op een allergische reactie wanneer ze meelwormen eten. Heel vreemd is dat overigens niet: de meelwormen zijn namelijk verwant aan de huisstofmijten en schaaldieren.

  WIST U DAT…

  …de universiteit Wageningen enkele jaren geleden een heus insectenkookboek heeft uitgegeven? Boordevol lekkere recepten met onder meer meelwormen!

  De resultaten zijn belangrijk. Want meelwormen mogen nu dan nog maar weinig op het menu staan: de kans is groot dat dat in de toekomst gaat veranderen. De wereldbevolking groeit namelijk rap en om al die monden te kunnen voeden, zijn extra voedselbronnen nodig. Insecten lijken een prima alternatief: ze zijn duurzamer dan vlees en heel voedzaam. Bovendien zijn er genoeg van: naar schatting zijn er per wereldburger wereldwijd ongeveer 200 miljoen tot 2 miljard insecten terug te vinden.

  Meer onderzoek is hard nodig om te achterhalen of insecten ook voor mensen met allergieën een aanvaardbaar alternatief zijn. En dat onderzoek komt er. Wetenschappers van TNO en het UMC Utrecht gaan mensen met een schaaldier- en/of huisstofmijtallergie en mensen met een meelwormallergie een meelwormproduct laten eten. Dan zal moeten blijken of dat leidt tot een allergische reactie. Ook willen de onderzoekers achterhalen of mensen met een meelwormallergie ook allergisch kunnen worden voor schaaldieren en huisstofmijt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd