Huisrat kan dodelijke infectie overbrengen

Rattenbeetziekte is een aandoening die jarenlang terecht geassocieerd werd met ratten en vuiligheid. Steeds meer mensen besluiten echter de rat als huisdier te houden en halen de aandoening zo wellicht onbewust in huis. Dat concluderen onderzoekers.

Rattenbeetziekte manifesteert zich nadat een mens door een rat, fret of cavia is gebeten of in aanraking is geweest met speeksel of uitwerpselen van deze dieren. Vroeger kwam de aandoening vooral voor onder arme mensen. Zij leefden in vervallen huizen waar de ratten regelmatig langs kwamen. Maar dat is aan het veranderen.

Gevaar
“Nu ratten steeds populairder worden als huis- en proefdier zien we hoe steeds meer verschillende groepen mensen zoals huisdiereigenaren, medewerkers van de dierenwinkel en het laboratorium last krijgen van de ziekte,” vertelt onderzoeker Shivanti Abeysuriya. Volgens Abeysuriya moeten mensen zich bewust worden van de gevaren van de rat.

Fataal
Uit onderzoek blijkt dat de kans op infectie na een beet van de rat tien procent is. Wanneer de beet vervolgens niet wordt behandeld is de kans dat deze de mens fataal wordt 1 op 10. De beet kan complicaties veroorzaken zoals een infectie aan de hartkleppen, hersenvliesontsteking, acute artritis en abcessen.

Maatregelen
Volgens de onderzoekers is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door handschoenen te dragen wanneer u met een rat in aanraking komt. Mocht u toch gebeten worden, dan moet u de wond direct goed uitspoelen en eventuele symptomen direct bij de huisarts melden. Dokters moeten op hun beurt alert zijn op een toenemend aantal gevallen van rattenbeetziekte.

Niet alle ratten dragen de ziekte met zich mee. Helaas is het vaak onmogelijk om te achterhalen of een rat de ziekte heeft; het dier vertoont zelf zelden symptomen. De onderzoekers waarschuwen dat de rattenbeetziekte ook indirect kan worden overgebracht. Bijvoorbeeld door een hond of kat die een besmet knaagdier heeft gebeten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd