Huisdieren verkleinen kans op allergie

Baby’s die hun eerste levensjaar doorbrengen met huisdieren hebben daarna een veel kleinere kans om allergisch te worden voor huisdieren.

De onderzoekers bestudeerden 565 jongvolwassenen die al sinds de geboorte worden gevolgd. Uit het onderzoek blijkt dat het hebben van huisdieren tijdens de kinderjaren weinig invloed heeft op het ontwikkelen van allergieën. Maar het eerste levensjaar van kinderen blijkt wel van belang.

WIST U DAT…

…sommige wetenschappers de term ‘huisdier’ beledigend vinden?

Baby’s die in dit eerste levensjaar werden blootgesteld aan huisdieren ontwikkelden veel minder vaak een allergie voor ze. Zo bleken zowel jongens als meisjes die in hun eerste levensjaar met een kat in aanraking kwamen een vijftig procent kleinere kans te hebben op een allergie voor katten. Jongens die in hun eerste levensjaar met een hond geconfronteerd werden, hadden een vijftig procent kleinere kans op een allergie voor honden. Opvallend genoeg hadden meisjes die in hun eerste levensjaar met een hond opgroeiden een iets grotere kans om allergisch te worden voor honden. Hoe dat komt, is onduidelijk.

Immuunsysteem
Waarom de meeste jonge kinderen baat hebben bij een huisdier in huis is onbekend. Wellicht komt het doordat het immuunsysteem leert omgaan met allergenen. “Viezigheid is goed,” concludeert onderzoeker Ganesa Wegienka.

Nader onderzoek naar allergieën en het eerste levensjaar van kinderen is noodzakelijk. Maar vooralsnog wijst alles erop dat er geen reden is om huisdieren bij baby’s vandaan te houden. “Ik zou mijn hond niet wegdoen als ik een kind zou krijgen,” merkt Wegienka op. “Er is geen enkel bewijs dat mensen van hun hond of kat af moeten (als er een kind komt, red.).”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd