Slaaptekort kan relatie ruïneren

Het eerste kind kan een relatie door een tekort aan slaap geheel op zijn kop zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voor het eerst vader of moeder worden naarmate ze meer slaap krijgen, ook tevredener met hun partner zijn. Als de baby ‘s nachts van zich laat horen, loopt die tevredenheid rap terug.

De onderzoekers volgden 22 stellen gedurende zeven weken na de geboorte van hun kind. Met behulp van sensoren op de polsen van de proefpersonen werd gemeten hoelang de vaders en moeders sliepen. Ook schreven de proefpersonen elke morgen op hoe ze hun aantal uren slaap ervaren hadden. Daarnaast noteerden ze hoe tevreden ze waren met hun relatie en hoe tevreden hun partner volgens hen was.

Uren en het gevoel
Opvallend genoeg heeft het totaal aantal geslapen uren meer invloed op de relatie dan het gevoel dat de ouders hierbij hebben. Stel een moeder slaapt drie uur, maar het lijken er voor haar acht en ze wordt uitgerust wakker, dan nog zal het absolute aantal uren de doorslag geven. Slaapt de moeder acht uur en wordt ze moe wakker, dan heeft dat minder impact op de relatie, want ze heeft absoluut gezien wel lang genoeg geslapen.

Onderschatten
Uit het onderzoek blijkt ook dat moeders de tevredenheid van de vader met betrekking tot de relatie onderschatten. Ook overschatten ze de slaapkwaliteit van de jonge vader (dus het absolute aantal uren dat gemaakt wordt). De vader onderschat weer de hoeveelheid subjectieve uren die de moeder slaapt.

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek aan dat een langer zwangerschapsverlof zowel voor de vader als de moeder wenselijk is. Ook is het belangrijk dat aanstaande ouders door artsen worden voorbereid op het slaapgebrek dat hen te wachten staat. De baby kan de tevredenheid met de partner immers aantasten en die relatieproblemen kunnen weer resulteren in slechter ouderschap. Alle partijen zijn dan ook gebaat bij een goede voorbereiding.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd