Nieuw onderzoek onder muizen wijst erop dat zonnen minder schadelijk is als u het ’s ochtends doet.
Onderzoeker Aziz Sancar zette muizen dagelijks op vaste tijden onder een UV-lamp, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen. Na 25 weken keek hij hoe het met de dieren gesteld was. De muizen die alleen ’s ochtends hadden gezond, hadden tot wel vijf keer meer tumoren dan muizen die twaalf uur later onder de lamp plaatsnamen.
En dat had alles te maken met het circadiaan ritme van de dieren. Dit is een biologische cyclus die één dag duurt. De onderzoekers namen enkele muizen die zo waren aangepast dat ze geen circadiaan ritme hadden en zetten ze onder de UV-lamp. Deze dieren ontwikkelden ongeacht of ze nu ’s ochtends of ’s avonds zonden, evenveel tumoren.
Volgens Sancar werkt een goedje dat beschadigingen die zijn ontstaan door UV-straling herstelt in de avonduren beter. Dat komt door het circadiaan ritme van de dieren. De onderzoekers gaan ervan uit dat voor mensen precies het omgekeerde geldt. Muizen zijn namelijk nachtdieren en hebben dus net een omgekeerd ritme. “Als je echt naar de zonnebank moet, doe het dan in de ochtend,” adviseert Sancar ons mensen.