Hubble ziet ster 80 miljoen lichtjaar verderop exploderen

NASA’s Hubble-telescoop heeft een fraaie foto gemaakt van NGC 5806. Dit spiraalstelsel in het sterrenbeeld Maagd is 80 miljoen lichtjaar verwijderd van de aarde. Wat de foto bijzonder maakt is de aanwezigheid van een supernova.

De veroorzaker van de supernova is een grote ster, die zijn brandstof er in relatief korte tijd doorheen heeft gejaagd. De ster explodeerde al in 2004, waardoor wetenschappers nu kijken naar het nagloeien van de supernova. De komende decennia zal de supernova langzaam vervagen. Wij vroegen astrofotograaf André van der Hoeven om de supernova te identificeren en deze foto is het resultaat.

NGC 5806 is niet zo’n bijzonder sterrenstelsel. Het stelsel is niet opvallend groot of opvallend klein. Het sterrenstelsel bevindt zich niet ver van onze Melkweg vandaan, maar is ook geen directe buur. In het centrum van het sterrenstelsel is een supermassief zwart gat gevestigd, die grote hoeveelheden materie naar zich toetrekt.

Kunt u geen genoeg krijgen van foto’s van de Hubble-telescoop? Hubble maakte de afgelopen maanden ook al mooie foto’s van sterrenhopen die één worden, naalden in de ruimte en (niet-)botsende sterrenstelsels. Zeker de moeite waard om ook te bekijken!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd