Hubble ziet drie manen voor Jupiter langs marcheren

foto3

Ruimtetelescoop Hubble heeft prachtige foto’s gemaakt waarop te zien is hoe drie manen van Jupiter voor de gasreus langs bewegen. Behalve de maantjes zie je ook de schaduw die zij op Jupiter werpen.

Het komt regelmatig voor dat je kunt zien hoe de manen van Jupiter voor de gasreus langs bewegen en een schaduw op de gasreus werpen. Maar observeren hoe drie manen dat tegelijkertijd doen: dat is een zeldzame aangelegenheid en gebeurt slechts één of twee keer per decennium.

De eerste foto
Hubble heeft dat nu op de gevoelige plaat vastgelegd. De ruimtetelescoop hield Jupiter daarvoor enige tijd in de gaten. Op één van de eerste foto’s die Hubble maakte, zien we de maan Callisto (helemaal links) en de maan Io (rechts). Op de foto is de maan Europa nog niet te zien. Wel zien we de schaduw van Europa reeds opduiken.

Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team.
Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team.

En dan ietsje later
Zo’n veertig minuten later maakte Hubble deze foto. Hierop zien we linksonder Europa binnenkomen. Op de afbeelding is goed te zien dat de schaduw van de trager bewegende Callisto amper is verschoven, terwijl Io al een eind is opgeschoven.

Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team.
Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team.

Wat ongetwijfeld opvalt, zijn de opvallende kleuren van de manen. Europa is geelwit dankzij het gladde ijsoppervlak. Io is oranje dankzij vulkanen die zwavel spuwen. Callisto – een maan met enorm veel kraters – is bruin.

Bronmateriaal

"March of the moons" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / Hubble Heritage Team.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd