Hubble volgt nasleep van botsing tussen asteroïden

Hubble volgt het object P/2010 A2 al een paar maanden. In februari dook de eerste foto op van de asteroïde, die zich gedraagt als een komeet. De X-vorm is ontstaan door een botsing tussen de twee kleine asteroïden die op elkaar knalden. Door P/2010 A2 te volgen leren wetenschappers meer over de nasleep van botsingen tussen asteroïden.

“We verwachtten dat het voorste gebied (de X-vorm) zich snel zou uitbreiden, maar dat is niet het geval”, zegt astronoom David Jewitt van de universiteit van Californië. “Het object breidt zich namelijk heel langzaam uit.”

P/2010 A2 bevindt zich in de asteroïdengordel: de woonplaats van miljoenen rotsachtige objecten tussen de banen van Mars en Jupiter. Botsingen tussen asteroïden komen jaarlijks voor, maar ze zijn vaak moeilijk om te vinden. Botsingen tussen grote asteroiden zijn zeldzaam, terwijl kleine botsingen – zoals P/2010 A2 – zeer zwak en bijna onvindbaar zijn.

Op nieuwe Hubble-foto’s is een object te zien met een doorsnee van 120 meter (P/2010 A2). Deze is waarschijnlijk geraakt door een kleinere steen met een grootte van drie tot vijf meter. Dit gebeurde ergens in februari of maart 2009, toen de twee asteroïden niet te zien waren in verband met de positie ten opzichte van de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd