Hubble vindt na twintig jaar ster die supernova overleefde

hubble-ster

Al meer dan twintig jaar zoeken onderzoekers naar een ster, die een supernova-explosie veroorzaakte én overleefde. Nu is deze ster eindelijk gevonden, en wel dankzij de Hubble-telescoop. Deze vondst lost een heleboel raadsels op.

In 1993 was er een supernova-explosie zichtbaar in het sterrenstelsel M81 op zo’n 11 miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan. Het was een zeldzame type IIb-supernova, veroorzaakt door een begeleidende ster die waterstof stal van een andere ster. Omdat de geëxplodeerde ster bijna geen waterstof meer had, was er in de uiteindelijke supernova ook weinig waterstof te vinden.

Lange tijd konden onderzoekers de begeleidende ster niet vinden, door de helderheid van de uitdovende supernova. Nu, na twintig jaar, is het restant veel minder helder, waardoor de begeleidende ster is gespot door de Hubble-telescoop.

Plaats delict
“Je kunt het vergelijken met een plaats delict”, vertelt professor Alex Filippenko van de universiteit van Californië. “En wij hebben eindelijk de misdadiger gevonden. De begeleidende ster jatte veel waterstof, voordat de hoofdster ontplofte.”

Artistieke impressie
De afbeelding bovenaan dit artikel is overigens niet de foto gemaakt door Hubble. Het is een artistieke impressie van supernova 1993J met de heliumrijke, begeleidende ster in het midden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd