Hubble viert jubileum met prachtig panorama

Hubble is 22 jaar in dienst en dat zullen we weten ook. De telescoop trakteert ons op een dramatische foto om zijn jubileum te vieren.

Het kiekje is in vele opzichten heel bijzonder. Zo is het één van de grootste mozaïeken die ooit van foto’s van Hubble zijn gemaakt. De foto bestaat uit verschillende foto’s die door Hubbles’ Wide Field Camera 3 en Advanced Camera for Surveys zijn gemaakt. Ook zijn er in de foto waarnemingen van de MPG/ESO 2,2 meter-telescoop verwerkt.


Tarantulanevel
Op de foto pronkt de Tarantulanevel: een zeer turbulente regio waarin de ene na de andere ster ster tot stand komt. De foto is omvangrijk. Het uiterst rechtse puntje op de foto bevindt zich zo’n 650 lichtjaar verwijderd van het meest linkse puntje. En in zo’n omvangrijk gebied is genoeg te zien. Heel veel sterren bijvoorbeeld: samen hebben ze een massa die miljoenen keren groter is dan de massa van onze zon. Sommige sterrenhopen zijn nog jong: ongeveer 2 miljoen jaar oud. Maar er zijn er ook die al 25 miljoen jaar meegaan.

Ietsje groter

Bekijk de foto hier een maatje groter!

Helder
Wat natuurlijk meteen opvalt, is het hele heldere gebied op deze foto. Het is de nog vrij jonge sterrenhoop NGC 2070. De sterrenhoop is tussen de 2 en 3 miljoen jaar oud en bevat zo’n 500.000 sterren. In de kern van de sterrenhoop bevinden zich zwaargewichten: sterren met een massa die meer dan 100 keer groter is dan die van onze zon.

Hubble werd in april 1990 gelanceerd en cirkelt sinds die tijd in een baan om de aarde. Volgende week is de telescoop alweer 22 jaar actief. Ter ere van dit jubileum werd de foto vrijgegeven. Het kiekje laat zien dat ‘het oude beestje’ nog tot indrukwekkende prestaties in staat is.

Bronmateriaal

"Hubble's Panoramic View of a Turbulent Star-making Region" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA, ESA, D. Lennon and E. Sabbi (ESA/STScI), J. Anderson, S. E. de Mink, R. van der Marel, T. Sohn, and N. Walborn (STScI), N. Bastian (Excellence Cluster, Munich), L. Bedin (INAF, Padua), E. Bressert (ESO), P. Crowther (Sheffield), A. de Koter (Amsterdam), C. Evans (UKATC/STFC, Edinburgh), A. Herrero (IAC, Tenerife), N. Langer (AifA, Bonn), I. Platais (JHU) and H. Sana (Amsterdam).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd