Hubble viert 25e verjaardag met stellair ‘vuurwerk’

Westerlund 2 — Hubble’s 25th anniversary image

Morgen bevindt de Hubble-telescoop zich 25 jaar in een baan om de aarde. Al 25 jaar ontvangen wetenschappers de mooiste foto’s van sterrenstelsels, nevels en planeten. Om dit jubileum te vieren heeft NASA een spectaculaire foto gepubliceerd van stellair ‘vuurwerk’.

Op de foto is het gigantische cluster Westerlund 2 te zien. Dit cluster is 20.000 lichtjaar van de aarde verwijderd en bevindt zich in het zuidelijke sterrenbeeld Carina. Deze groep bestaat uit 3.000 jonge sterren. Hoewel donker stof ervoor zorgt dat wij niet in de stellaire kraamkamer kunnen kijken, slaagt de Hubble-ruimtetelescoop hier wel in. Dit komt omdat Hubble infraroodlicht kan zien.

Grote versie

Wil je een grote versie van deze foto downloaden, bijvoorbeeld om te gebruiken als achtergrond op je computer? Klik hier (7 mb)!

In de nevel zijn zuilen zichtbaar. Deze zuilen heb je wellicht eerder gezien op foto’s van de beroemde Arendnevel. Ook deze zuilen zijn enkele lichtjaren hoog en bestaan uit gas en stof. In de zuilen worden jonge sterren geboren.

De afgelopen weken stonden we op Scientias.nl stil bij de 25e verjaardag van Hubble. Alle mooie foto’s gemaakt door de Hubble-telescoop zijn voorbij gekomen. Wil je weten wat deze ruimtetelescoop de afgelopen decennia heeft gekiekt? Lees dan de artikelen:
25 jaar Hubble: ons Melkwegstelsel opnieuw ontdekt
25 jaar Hubble: de belangrijkste ontdekkingen
25 jaar Hubble: verder kijken dan onze Melkweg

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd