Hubble viert 24e verjaardag met fantastisch kiekje van de Apenkopnevel

apenkopnevel

Hubble heeft een geweldige foto gemaakt van de diffuse nevel NGC 2174, beter bekend als de Apenkopnevel. Hubble maakte het kiekje ter ere van zijn 24e verjaardag in de ruimte en bewijst ons – zelfs na al die jaren – nog prima te kunnen verrassen.

Wanneer u de foto van Hubble bekijkt, doet deze u wellicht niet direct denken aan een apenkop. Dat kan kloppen. Op de foto zien we een detail van de apenkopnevel. Waar die naam vandaan komt, is beter te zien wanneer we de nevel in zijn geheel bekijken (zie de afbeelding hieronder).

Links de Apenkopnevel. Het vakje laat zien waar de detailfoto (rechts) zijn oorsprong vindt. Afbeelding:  NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA) / R. Crisp.
Links de Apenkopnevel. Het vakje laat zien waar de detailfoto (rechts) zijn oorsprong vindt. Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA) / R. Crisp.

Samensmelting
De detailfoto is een samensmelting van verschillende foto’s die Hubble met verschillende filters maakte. Het levert een kleurrijk kiekje op waarop een hoofdrol is weggelegd voor de jonge, roze schitterende sterren.

Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).
Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Ingrediënten
De Apenkopnevel bevat in principe alle ingrediënten die nodig zijn voor de totstandkoming van nieuwe sterren. Maar erg efficiënt gaat de nevel niet met die ingrediënten om. Dat is onder meer de schuld van de jonge, hete sterren die snelle winden op gang brengen die het gas waar nieuwe sterren uit moet ontstaan, wegblaast.

Het vastleggen van nevels mag wel één van Hubbles specialiteiten worden genoemd. Geen wonder dat deze op zijn eerdere verjaardagen ook al kiekjes van nevels weggaf. Bijvoorbeeld de prachtige foto van de Paardenkopnevel (zie hieronder).

De paardenkopnevel. Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (AURA / STScI).
De paardenkopnevel. Afbeelding: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (AURA / STScI).

Bronmateriaal

"Hubble revisits the Monkey Head Nebula for 24th birthday snap" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd