Hubble spot twee samensmeltende sterrenstelsels

Het duo is te zien op deze fascinerende ruimtefoto van de week.

Het duo – Arp-Madore 417-391 – is aan de rechterkant te zien. De twee sterrenstelsels zijn 670 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. Zoals je ziet zijn de sterrenstelsels vervormd door zwaartekracht, waardoor ze nu een soort ring vormen. De twee heldere kernen van het duo liggen inmiddels naast elkaar en zullen over niet al te lange tijd samensmelten en één kern vormen.

De Arp-Madore-catalogus bestaat uit circa 6.000 ongebruikelijke sterrenstelsels, gefotografeerd door de Australische UK Schmidt-telescoop. De catalogus is samengesteld door astronomen Barry Madore en Halton Arp. Hubble fotografeert wel vaker bijzondere Arp-Madore-objecten, zoals Arp-Madore 2026-424 in 2019.

Op de ruimtefoto van de week zijn meer sterrenstelsels te zien. Links naast Arp-Madore 417-391 zien we twee spiraalstelsels. Het bovenste spiraalstelsel zien we vanaf de zijkant. Als je goed gaat inzoomen zie je nog tientallen andere sterrenstelsels. Fascinerend om te weten dat ieder sterrenstelsel vele miljarden sterren en nog meer planeten huisvest.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd