Hubble ontdekt verste kosmische vergrootglas

hubble-lens

Wetenschappers hebben met de Hubble-telescoop de verste zwaartekrachtlens gevonden. Het gaat om een elliptisch sterrenstelsel op een afstand van 9,6 miljard lichtjaar bij ons vandaan. Dit grote sterrenstelsel fungeert als een kosmisch vergrootglas en buigt het licht van een sterrenstelsel op 10,7 miljard lichtjaar van de aarde.

Het elliptische sterrenstelsel is het rode object in het linkerscherm. De rode kleur is afkomstig van de oudere sterren in het stelsel. Het sterrenstelsel is één van de bekendste leden van een cluster met de naam IRC 0218.

Op de twee uitvergrote foto’s zijn verschillende blauwe objecten te zien. Dit zijn vervormde en vergrootte beelden van hetzelfde spiraalstelsel, dat achter het elliptische stelsel ligt. Het elliptische sterrenstelsel is namelijk zo massief, dat het zwaartekrachtsveld licht afbuigt van het achterliggende stelsel. Eigenlijk lijkt dit op hoe een optische lens licht afbuigt om een afbeelding te vormen. Dankzij een zwaartekrachtlens zien we sterrenstelsels die anders te zwak zijn om waar te nemen.

Er zijn duizenden voorbeelden van lensstelsels bekend. Onlangs vonden wetenschappers tientallen nieuwe gedupliceerde achtergrondsterrenstelsels achter het cluster MCS J0416.1-2403.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd